postępowanie przedsądowe

• Autor wątku Autor wątku pzlotkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pzlotkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
prowadziłem działalność gospodarczą i byłem agentem na umowie agencyjnej z jednym z czołowych towarzystw ubezpieczeniowych w Polsce.

Umowę rozwiązaliśmy za porozumieniem stron rok temu.

Kilka dni temu dostałem przedsądowe wezwanie do zapłaty :confused:

Brzmi ono mniej więcej tak:

XTU informuje, iż dokonało rozliczenia Agencji z tytułu zainkasowanych od klientów i nie przekazanych XTU składek ubezpieczeniowych. Z rozliczenia tego wynika, że Agencja nie przekazała do XTU kwoty 1.039,00zł, pobranej od klientów tytułem składek za zawarcie umów ubezpieczenia, potwierdzonymi polisami wymienionymi w załączniku do niniejszego pisma oraz kwoty 43,31 zł tytułem kar agencyjnych. Wobec powyższego wzywamy do zapłaty 1.082,31zł w nieprzekraczalnym terminie do dnia 08.11.2013.

Wpłaty powyższej kwoty prosimy dokonać na rachunek (...)

W przypadku braku zapłaty ww. kwoty w podanym terminie, sprawa zostanie niezwłocznie skierowana na drogę postępowania sądowego.

Na liście są trzy polisy, z których rzekomo składek się nie rozliczyłem, i zostały one spisane w lipcu zeszłego roku, a TU dopiero teraz się upomina o pieniądze wcześniej nie informując o jakiejkolwiek zaległości, a co najlepsze rozwiązali ze mną umowę bez żadnego problemu. Szukam teraz wypowiedzenia i umowy...

Proszę o pomoc, jak to wygląda z punktu prawnego? Czy mogę się jakoś obronić przed tym co działo się rok temu?

Pozdrawiam
Przemek

Rozliczyłeś te składki, czy nie? Naprawdę tego nie wiesz? Jeśli rozliczyłeś, to udowodnisz to przed sądem, lub wcześniej wykażesz ten fakt wierzycielowi (wysyłając mu kopie dowodów rozliczenia). Jeśli nie oddałeś tych pieniędzy, to czas na to najwyższy. Fakt braku wcześniejszych wezwań, nie ma żadnego (podkreślam, żadnego) znaczenia.

Powrót