postępowanie sądowe - jak się przygotować?

• Autor wątku Autor wątku aberade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aberade

Użytkownik
Odpowiedzi
114
witam
czy jest jakiś schemat postępowania sądowego (z powództwa cywilnego)?
złożyłam sprawę do sądu, nie będę korzystać z usług adwokata
jestem przygotowana merytorycznie (znam podstawy prawne mojego roszczenia, mam przygotowane wyroki sądu najwyższego na które będę się powoływać)

ale nie wiem jak to się bedzie odbywać ... a chciałabym się jakoś przygotować

:?

jak taka sprawa się toczy? mam przygotować sobie jakąś ... mowę?
jakie mam obowiązki i prawa na sali sądowej? jak się zwracać do sądu? czy mogę ustosunkowywać się do argumentów strony pozwanej? czy mam prosić o możliwość wypowiedzenia się jeśli będę chciała to zrobić?
....
proszę o łopatologiczne przedstawienie mi=laikowi jak to się odbywa ...?

pozdrawiam - ania

Proponuję skorzystać z pierwszej nadarzającej się okazji i wybrać się na jakąś rozprawę w charakterze publiczności.

mam ograniczenia ruchowe (nie chodzę) i problem z dotarciem do sądu + pracę zawodową w godzinach od rana do popołudnia

liczę na jakieś wskazówki "eksternistyczne" :D

najprawdopodobniej, jeśli nie udzielicie mi odpowiedzi która zaspokoi moją ciekawość i potrzebę informacji - będę musiała tak zrobić

jak to jest ...?
wchodzi sędzia, wchodzą strony, usadawiają się każdy w swoim miejscu
sąd zaczyna rozprawę: z powództwa xyz, przeciwko yzx ...
obejrzałam sobie ostatnio odcinek (prawie cały - nie dobrnęłam do końca ... nie byłam w stanie ...) "sędzia anna wesołowska" czy jakoś tak ... :P
tak mniej więcej odbywa się rozprawa w sądzie?

a co mam zrobić jeśli chcę rozszerzyć dokumentację o nowe dokumenty?
mam je złożyć w czasie sprawy?
jeśli w jej czasie: to na początku? czy w momencie kiedy będą poruszane kwestie, których dotyczą dokumenty?
w ilu egzemplarzach? po jednym dla sądu i dla pozwanego, czy tylko dla sądu?
a może lepiej wysłać je do sądu przed rozpoczęciem postępowania?

dla <praktyków> moje pytania zapewne są banalne ...
ale proszę o odpowiedź
pozdrawiam

Po kolei: sędzia już siedzi na sali, trzeba czekać, aż zawołają pana nazwisko. Powód siada po prawej stronie sądu.

Co do mów - zależy od uznania sądu. Może np. na początek poprosić o przedstawienie w skrócie żądania. Do sądu można mówić "wysoki sądzie" :) Przy dobrze prowadzonym postępowaniu sąd sam będzie dawał stronom możliwość zajęcia stanowiska wobec twierdzeń drugiej strony, czy dowodów.

Wesołowskiej nie oglądałam, więc nic nie wiem.

Co do uzupełnienia materiału - zależy od rodzaju postępowania. Czy jest to gospodarcze?

dziękuję za odpowiedź

sprawa dotyczy odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej, zwrotu kosztów poniesionych w związku z likwidacją szkody

dokumenty które chcę przedłożyć to: zaświadczenie lekarskie, materiały informacyjne o charakterze schorzenia, oświadczenie firmy która robiła wycenę - dotyczą one spraw poruszanych w pozwie, częsciowo są rozszerzeniem dowodów już przekazanych, częsciowo poruszają inne kwestie niż te w pozwie

pismo mam już przygotowane, prawie skompletowane

obecnie czekam na decyzję sądu odnośnie mojego wniosku na przeniesienie postępowania do miasta w którym mieszkam

na tę chwilę mam decyzję sądu o nie zwolnieniu z kosztów sądowych
już się uprawomocniła ale jeszcze nie dostałam informacji o terminie wniesienia kosztów

pozdrawiam

wielkie dzięki!
na razie zajrzałam tylko a już widzę że to ot czego mi trzeba :!:
:!: wielkie dzięki :!:

Powrót