postępowanie spadkowe a celowe kłamstwo

• Autor wątku Autor wątku Futrzaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Futrzaak

Użytkownik
Odpowiedzi
189
Witam, trwa obecnie postępowanie spadkowe, jestem wnioskodawcą (tylko przetrzymywałam testament i byłam zobligowana do jego złożenia do Sądu oraz do przeprowadzenia postępowania, nic z tego nie mam). Jeden ze spadkobierców nagle nie zgadza się z testamentem (wcześniej dwukrotnie zgodził się z wolą zmarłego) w związku z tym w odpowiedzi na jedno z pism procesowych nawypisywała ta osoba kupę perfidnych kłamstw i pomówień wobec świadków testamentu, rodziny zmarłego, sugerując nawet naciski rodziny na zmarłego by w taki a nie inny sposób sporządzić testament, itp.

Pytanie:
1. Czy takie coś można zgłosić do prokuratury jako mataczenie w procesie czy składanie fałszywych oświadczeń - nie wiem jak to nazwać - czy to jest za słabe na takie zgłoszenie?

Witam, analizowałam przepis dotyczący uznania za niegodnego dziedziczenia, proszę mi powiedzieć, z Waszego doświadczenia, czy poniższe zachowania spadkobiercy, można podciągnąć pod te przepisy? Czy wszczęcie procesu ma sens? Umiera mąż, zapisuje córce mieszkanie a żonie pozostałą część majątku, walka oczywiście toczy się o mieszkanie.

- działanie przeciw testamentowi: żona celowo kłamanie w pismach procesowych, perfidnie oczernia świadków testamentu oraz rodzinę zmarłego, zawyża wartość swojej części majątku a zaniża wartości części córki (dąży do ułamkowego podziału), do tego dochodzą pomówienie świadka testamentu z imienia i nazwiska (świadek jest urzędnikiem),
- działanie przeciw dobru własnego dziecka: żona z pełną premedytacją działa w taki sposób by zabrać swojemu dziecku (drugiemu spadkobiercy) część spadku, plus zadłuża mieszkanie przepisane córce,
- kilka miesięcy przed śmiercią, mąż trafił na 6 tygodniową kwarantannę przez covid, żona w tedy wyprowadza się do swojej matki, by uniknąć kwarantanny, zostawiając męża samemu sobie w ciężkiej chorobie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót