postępowanie spadkowe a wniosek o przyznanie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku darek87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek87

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam

Na początku właścicielami mieszkania, spółdzielczo-własnościowego które zostało wykupione byli oboje rodzice. Jedno z nich niestety zmarło. Czyli zgodnie z ustawą (testament nie został spisany) połowę mieszkania należącą do zmarłego rodzica dzieli się na pozostałe 3 osoby w rodzinie: brat, ja i tata. Niestety postępowanie spadkowe nie zostało jeszcze przeprowadzone wiec w księgach wieczystych jako właściciele nadal widnieją oboje rodzice...

Chciałbym złożyć wniosek o przyznanie mieszkania od miasta. Ale czy to ma sens? w świetle prawa nie mam żadnego prawa do obecnego mieszkania, jednak po przeprowadzeniu postępowania spadkowego będę jego współwłaścicielem więc będę posiadał prawo do lokalu mieszkalnego. Czy jako współwłaściciel mogę się starać o przyznanie mieszkania od gminy?

Dziękuję i pozdrawiam

evispos wiem o tym co napisałeś. Wiem, że spadek został przyjęty tylko trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe.... czyli nie mam szans ubiegać się w gminie o przyznanie mieszkania?

Przeprowadź postępowanie spadkowe. We wniosku o dział spadku ustanowcie, że mieszkanie przypadnie ojcu i bratu ze spłatą dla Ciebie. Tym sposobem nie staniesz się włascicielem mieszkania i bedziesz mógł wnioskować o mieszkanie komunalne. Inna sprawa czy otrzymasz przydział. Czy Twoja sytuacja jest tak zła, że spełniasz warunki (określane przez miasto)?

nie wiem czy spełniam. Ale pop przeprowadzeniu postępowania będzie 3 własciciela: ja , brat, tata) innej opcji nie ma. tak wiec chodzi mi o konkretną odpowiedź - czy będąc współwlascicielem obecnego mieszkania czyli mając prawo do lokalu mieszkalnego mogę się starać o przydział z miasta?

Czyli chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko.
Na forum chyba nie otrzymasz odpowiedzi na ostatnie pytanie. Każda gmina (miasto) samodzielnie kształtuje politykę dotyczącą mieszkań komunalnych. Musisz pytać w swoim UM.

ok. ale z tego co się orientuje chyba nie ma takiej opcji. Np zamieszkując lokal socjalny, komunalny bądź należący do gminy, a nawet TBS jest obowiązek, że jeśli otrzyma się tytuł prawny do innego l. mieszkalnego trzeba to niezwłocznie zgłosić więc chyba niedopuszczalny jest temat o którym pisałem wyzej....

Powrót