postępowanie spadkowe dla ZUS

• Autor wątku Autor wątku at123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

at123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Moja koleżanka jest od roku wdową, mąż jej prowadził firmę i nie odprowadzał składek ZUS ( nie mieli odrębności majątkowej). Koleżanka wystąpiła do ZUS-u o umorzenie tych zaległości, bądź jakieś inne rozwiązanie. ZUS odpisał, że ona nie jest dla nich stroną, bo nie przeprowadziła postępowania spadkowego i wyznaczyli jej czas do 15 kwietnia b.r.
Czy ZUS może żądać przeprowadzenie takiego postępowania spadkowego ? jak się zachować wobec ZUS-u?

Aneta

ZUS może ściągać ten dług od spadkobierców zmarłego. Kto dziedziczy oprócz żony (są dzieci)?
Poczytaj na forum na temat długów spadkowych i ZUSu.

tak koleżanka ma dzieci w wieku szkolnym, z tym że jej mąż miał też dzieci z pierwszego małżeństwa ( obaj synowie są w wieku 23 i 25 lat i przebywają w Niemczech). Znajoma moja posiada jedynie mieszkanie własnościowe, które gdyby przeprowadziła post. spadkowe stałoby się również udziałem dzieci jej zmarłego męża. Dlatego znajoma obawia się przeprowadzać takie postępowanie, bo mogłaby znaleźć się z dziećmi w trudnej sytuacji mieszkaniowej i finansowej.

Jeżeli koleżanka jest od roku wdową to oznacza, że minął już 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku i przyjęła spadek wprost. Nie dopełniła jedynie formalności czyli nie wystąpiła do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Beż tego dokumentu ZUS jak widać nie chce z nią rozmawiać.
Mieszkanie - o ile synowie z pierwszego małżeństwa nie odrzucili spadku - już jest ich udziałem.

Powrót