Postępowanie spadkowe (Polska i USA)

• Autor wątku Autor wątku Okig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Okig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć z kim należy kontaktować, gdzie zasięgnąć informacji się w sprawach spadkowych?

Sprawa dotyczy ojca, który przed 40 laty wyemigrował do USA. Nic nie wiadomo o jego majątku, testamencie, ostatniej woli. Zmarł przed dwoma laty. Zakładam, że przez przeszło 40 lat spędzonych w Ameryce zgromadził jakiś majątek, o który może wystąpić jego syn.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Krzysztof

Należy kontaktować się z kimś kto ma jakąś wiedzę o o majątku ojca, testamencie, z kimś kto go znał np. pracował z nim, spotykał się, mieszkał...

Jedyną osobą, o której wiem, że miała wiedzę o o jcu była jego długoletnia partnerka, z którą straciłem kontakt. Być może zmarła. Czy dochodzenie w tej sprawie można zlecić firmom w USA, która zajmują się tego typu postępowaniem spadkowym?

Tak. Można skorzystać z usług detektywów, kancelarii adwokackich itp.

Koszty zawsze zależą od ilości pracy prawnika/prawników.
Najlepiej kontaktować się z kancelariami ze stanu, w którym ojciec mieszkał ostatnio.

A jeśli zmarły ojciec pozostawił po sobie testament? Czy w drodze postępowania spadkowego wykonawca testamentu ma obowiązek - z mocy prawa - skontaktować się z osobami wskazanymi w dokumencie sporządzonym przez zmarłego, nawet jeśli te są obywatelami innego kraju?

Tego niestety bez dalszego dochodzenia nie da się z pewnością ustalić, ponieważ tak jak zauważyłeś, nie wiadomo czy ojciec pozostawił testament, gdzie ten testament jest, czy został ustanowiony wykonawca testamentu oraz jurysdykcji jakiego stanu USA lub federalnej podlega.

Dziękuję za informacje.

Udało mi się ustalić miejsce zamieszkania. W tej sytuacji zostaje mi już korzystanie z miejscowej kancelarii prawnej, odpowiedniej dla stanu w którym mieszkał zmarły.

Powrót