Postepowanie spadkowe

• Autor wątku Autor wątku gagso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gagso

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam. Moj maz zmarl. Wiedzialam ze nie bede dziedziczyc majatku ale mial byc na mnie zrobiony zapis Wohnrecht. Nie wiem czy nie zostal odwolany. To wszystko dzialo sie w 2012 roku.
Wczoraj dostalam z sadu pismo:m.in. .... in der Testamentshinterlegungssache XXX befinden sich mehrere Verfügungen von Todes wegen von Herrn XXX ... die nunmehr ERÖFNET WERDEN MÜSSEN. Die Eröffnung muss in jedem Fall erfolgen, gleichgültig, ob die letzten Verfügungen wirkasm, überholt oder wiederrufen sind. ... i dolaczony zostal dokument: Fragebogen zur Ermittlung der gesezlichen Erben, ktory mam wypelnic. Niestety nie znam miejsc zamieszkania niektorych osob. Co mam z tym zrobic?
Jest tez sygnatura akt lamana przez II 555/12.
Ja nie zlozylam wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. Dlaczego do mnie wyslano ten dokument? I czy sygnatura moze wykazywac, ze testament byl zarejestrowany w 2012? Czy ja dostane jakies wezwanie do sadu, zeby otrzymac tekst testamentu? W jaki sposob sie to odbywa? Ja tylko tyle wiem,, ze zmarly maz robil wiele testamentow ale tylko u swojego notariusza. Czy moge prosic o informacje jak wygladaja procedury spadkowe w Niemczech?

Otwarcie testamentu (Testamentseröffnung) jest czynnością sądu uregulowaną w § 348 FamFG (Gesetz über das Verfahren in Familiensachen und in den Angelegenheiten der freiwilligen Gerichtsbarkeit=Ustawa o postępowaniu w sprawach rodzinnych i o postępowaniu nieprocesowym).
A więc wynika z tego, co piszesz, że sąd jest w posiadniu testamentu (testamentów?), które albo zostały tam złożone przez samego spadkodawcę lub notariusza, który je sporządzał, albo też przez jakąś inną osobę, w posiadaniu której te testamenty się znajdowały. Sąd ma obowiązek ustalić spadkobierców ustawowych, do których kręgu jako małżonka zmarłego należysz, po to, aby ich zawiadomić o testamentach. Właśnie dlatego otrzymałaś zawiadomienie o zamierzonym otwarciu spadku przez sąd. Sąd - jak już napisałem wyżej - obowiązany jest ustalić spadkobierców ustawowych; właśnie dlatego dostałaś także ten formularz "Fragebogen zur Ermittlung der gesetzlichen Erben" (Ankieta/Formularz w celu ustalenia spadkobierców ustawowych). Chodzi o to, aby wypełnić ten formularz i podać nazwiska spadkobierców ustawowych zgodnie z posiadaną wiedzą. Oczywiście, że skoro nie znasz adresów, nie musisz adresów podawać.

Natępniie sąd albo wyznaczy termin otwarcia testamentu (testamentów) i zawiadomi o terminie znanych mu spadkobierców ustawowych albo dokona otwarcia, nie zawiadamiając spadkobierców ustawowych i żadnych innych, a potem prześle kopie testamentów do wiadomości znanych mu spadkobierców ustawowych; a zatem także Tobie.

O tym, czy mąż przed śmiercią ustanowił "Wohnrecht" dla Ciebie, możesz dowiedzieć się także z wyciągu z księgi wieczystej, jaką posiada ta nieruchomość. Może ustanowił, ale nie zostało jeszcze wpisane do księgi wieczystej; może zostało wpisane, ale pźniej odwołane i wykreślone; może zobowiązał testamentowych spadkobierców do ustanowienia tego prawa; kto wie, co on właściwie zrobił. Bez znajomości jego testamentowych dyspozycji przed śmiercią wszystko jest tylko "gdybaniem" i spekulacją.

Tak czy owak, na Twoim miejscu należy poznać treść pozostawionych przez męża testamentów, co możliwe będzie w czasie otwarcia lub po otwarciu testamentu w sądzie. W każdym razie, w najgorszym wypadku przysługuje Ci prawo do zachowku.

Skoro małżonek zmieniał swoje testamenty, trzeba będzie zapoznać się z treścią wszystkich testamentów, aby ustalić, co było jego ostateczną wolą. A więc spokojnie i po kolei: Najpierw wypełnić formularz (Fragebogen zur Ermittlung der gesetzlichen Erben) i czekać na dalsze pismo z sądu.

Ostatnia edycja:
Powrót