postępowanie spadkowe

• Autor wątku Autor wątku mknk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mknk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Mam pytanie w kwestii postępowania spadkowego. Chodzi o majatek nieruchomość, która w dokumentacji "stoi" na żonę mojego szwagra. Jego żona umarła w 2003r. Co trzeba zrobic zeby uregulowac sprawe majatkowa szwagra. Dodam że jego żona miała dziecko pozamalzeńskie i czworo dzici wspólnych. Obecnie sa to dorosłe osoby. Syn jest marynarzem (czesto go nie ma w kraju), córka mieszka w Hiszpanii (szwagier nie posiada nawet adresu jej zamieszkania). Czy wszystkie dzieci i szwagier musza zjawic się na spawie w sadzie w celu ustalenia kto i ile dziedziczy.
Czy to że nieruchomość jest zapisana w dokumentach na zmarłą żonę oznacza że szwagier nie jest właścicielem nieruchomosci?? Nie jest to gospodarstwo rolne i nieruchomość nabyli w trakcie trwania małzeństwa.
W sadzie powiedziano mu że syn pozamałzeński zmarłej nie bedzie brany pod uwage.
Czy ktos mógłby mi w prosty sposób wyjasnic jak postepowac i jakie dokumenty nalezy dostarczyc do sądu w celu ustalenia spadku po zmarłej.
Będę wdzięczna za wyjasnienia.

Kurcze nie ma chetnego żeby mi to wyjaśnic?? czy może niezbyt precyzyjnie napisałam o co chodzi??

Powrót