Postępowanie upominawcze czy uproszczone?

• Autor wątku Autor wątku conrado_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

conrado_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Jako Jednoosobowa DG roszczę od innej Firmy należność w ramach nienależytego wykonania usługi pośrednictwa handlowego (przekroczenie terminów), a kwota nie przekracza 10 000pln w związku z tym jaki pozew jest najlepszy w tej sytuacji?

Czy w sytuacji gdy roszczenie jest wg strony pozywanej bezzasadne, spełniony jest warunek:
Przepis prawny:

Art. 499. kpc
Nakaz zapłaty nie może być wydany, jeżeli według treści pozwu:
2) przytoczone okoliczności budzą wątpliwość;

Tzn czy mogę to rozumieć tak, że postępowanie mogę wszcząć, a to sąd decyduje później czy zmienić tryb postępowanie?

Sąd decyduje, czy wyda nakaz, czy skieruje sprawę na rozprawę.

składaj w uproszczonym z adnotacją, że w upominawczym. jak Sąd uzna, że są wątpliwości to skieruje na rozprawę

alu, a jak bez adnotacji, to co to zmieni??

A jeśli skieruje sprawę na rozprawę to na jaką? Tzn Jakiego rodzaju to będzie rozprawa? Jawna, nie jawna? Nie do końca znam różnice ale wiem że mam do właściwego sądu ok 400km dlatego istotne jest dla mnie czy będę musiał się w razie czego stawić..

Nie musisz się stawiać, to ew. kwestia tego, czy udowodnisz roszczenia, jak skomplikowana jest sprawa itp.
Tylko warto po każdym terminie rozprawy (dzień lub dwa) zadzwonić do sądu i dowiedzieć się co sąd postanowił, czy wydał wyrok itp.

Sąd nie przysyła Ci informacji, musisz sam je uzyskać.

Dzieki wielkie za informacje ;)

Powrót