Postepowanie uproszczone brak oskarzonego

• Autor wątku Autor wątku kgb1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kgb1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
chcialbym zaczerpnac informacji w nastepujacej sprawie.
mianowicie przeciwko mnie toczy sie postepowanie karne o czyn z art 217 ponadto mam zawiasy za czyn z art 158 pierwsza rozprawe odwolanao z powodu choroby sedziego,w miedzyczasie wyjechalemza granice i znalazlem stala prace.niedawno oterzymalem kolejne wezwanie na rozprawe gdzie stawiennictwo jest obowiazkowe jednak ja bede mial problem z otrzymaniem w tym czasie urlopu i jestem przed dylematem albo praca albo sad.
Chcialbym sie Was zapytac o to jakie beda konsekwencje jezeli niestawie sie na sprawie zaznaczam ,ze jest to postepowanie uproszczone gdzie wyczytaklem ze wyrok moze zapasc bez mojej obecnosci.
I jeszcze jedno ,zakladajac ,ze mnie nie bedzie na wadze to czy moje zeznania zlozone w prokuraturze zostana publicznie odczytane ( w zasadzie intersuje mnie czy sad wogole na rozprawie odczytuje zeznania swiadkow czy tez podejrzanych w jaki sposob to wyglada ).

Dziekuje za pomoc.

Prosze o pomoc ktos z Was napewno zna odpowiedz.

moim zdanie gdyby sąd uznal ze nie jestes tam "potrzebny" to nie napisali by Ci , że stawiennictwo obowiązkowe chyba prawda? Jak moj byly mial stawiennictwo obowiazkowe jako oskarzony to mu adwokat powiedzial, ze jak sie nie stawi, to moze dojsc do tego ze go doprowadzi przymusowo policja na nastepna rozprawe. Tak chyba jest.

To i ja rozumiem zastanawiam sie tylko czy jest z tegoo jakies inne wyjscie ,np. napisanie wniosku i wytlumaczenie mojego niestawiennictwa.

Powrót