postepowanie w sprawie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku betka.g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

betka.g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mój tato dostał wezwanie do stawienia się w sądzie w Sandomierzu wydział I cywilny, w charakterze strony, w sprawie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu zmarłym w 1983 r., złożył jego brat. Ojciec mieszka we Wrocławiu i dojazd do Sandomierza jest dla niego dużym problemem. Czy na sprawie musi się stawić osobiście? Czy jest możliwość aby na sprawie reprezentował go ktoś inny, np. wnioskodawca? Jeżeli tak, proszę o informację jakich formalności należy dopełnić tnz. jakie złożyć dokumenty i dokonać opłaty. Prosze o szybką odpowiedz, ze względu na termin rozprawy, który został wyznaczony na 5.12.2008.
P.S. Przejrzałam info w interecie i nigdzie nie jest poruszana ta kwestia, owszem pisze się o samym postepowaniu w sprawie nabycia spadku i o jego uczestnikach, ale nie ma wzmianki dot. trybu stawiennictwa.
Pozdrawiam betka.g

Zapewne stawiennictwo nie jest obowiązkowe, o czym pewnie sąd pouczył w zawiadomieniu. Nadto jeśli Twój tata chce by ktoś go reprezentował przed sądem w tej sprawie to faktycznie może reprezentować go jego brat. Wystarczy, że napisze pełnomocnictwo do reprezentacji w tej konkretnej sprawie wskazując, że jego pełnomocnikiem ma być brat. Opłaci je w urzędzie miasta opłatą skarbową w kwocie 17 zł. Pełnomocnictwo prześle bratu. Brat Twojego taty na rozprawie wręczy je sądowi i ... ot tyle :)

Dziekuję, za informacje w tak szybkim czasie. Myslałam, że w przypadku pełnomoctwnictwa trzeba je bedzie potwierdzić u notariusza, a tu taka prosta procedura, tylko wpłacić kasę (i to nawet nie drogo!) i gotowe. W takim razie zabieram się do opracowania pełnomocnictwa. ;)

za pełnomocnictwo dla brata nie wnosi się opłaty skarbowej (załącznik do ustawy o opłacie skarbowej)
więc jest za darmo

Powrót