D
Damianwi91
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Dzień dobry. Od kilku lat pracuję na umowę o pracę, na minimalną krajową w firmie budowlanej. Praca ta polega na układaniu kostki brukowej, oraz innymi pracami budowlanymi na zewnątrz. W tym roku w związku z srogą zimą jaka nas odwiedziła kontynuowanie pracy było niemożliwe w związku z czym wrócilismy do pracy po prawie 2-miesięcznej przerwie. ( 01.01.2026-20.02.2026 )
reasumując:
Pracodawca wypłacił mi pensję minimalną w styczniu w kwocie 3500 zł netto
Pracodawca wypłacił mi pensję minimalną w lutym w kwocie 3600 netto
W marcu pracodawca wyplacił mi kilkaset złotych ( za resztę dni lutego ) oraz poinformował, że cały mój nowy urlop wypoczynkowy jest wykorzystany na poczet postoju, reszta dni wpisana jako urlop bezpłatny i do konća roku jeżeli wystąpią podobne sytuacje uniemożliwiające pracę lub będę potrzebował wolnego na załatwienie swoich spraw także będę miał wpisany urlop bezpłatny.
Więc czy za postój spowodowany pogodą mógł zabrac mi cały urlop wypoczynkowy, nie wypłacić mi wynagrodzenia za luty i postawić mnie przed sytuacją, że teraz każdy wolny dzień = urlop bezpłatny ?
Proszę o radę. Wszystko jest wporządku ?
reasumując:
Pracodawca wypłacił mi pensję minimalną w styczniu w kwocie 3500 zł netto
Pracodawca wypłacił mi pensję minimalną w lutym w kwocie 3600 netto
W marcu pracodawca wyplacił mi kilkaset złotych ( za resztę dni lutego ) oraz poinformował, że cały mój nowy urlop wypoczynkowy jest wykorzystany na poczet postoju, reszta dni wpisana jako urlop bezpłatny i do konća roku jeżeli wystąpią podobne sytuacje uniemożliwiające pracę lub będę potrzebował wolnego na załatwienie swoich spraw także będę miał wpisany urlop bezpłatny.
Więc czy za postój spowodowany pogodą mógł zabrac mi cały urlop wypoczynkowy, nie wypłacić mi wynagrodzenia za luty i postawić mnie przed sytuacją, że teraz każdy wolny dzień = urlop bezpłatny ?
Proszę o radę. Wszystko jest wporządku ?
Ostatnia edycja: