postojowe JDG wiosek RSP-D a zawieszona działalność

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
mam JDG, forma opodatkowania ryczałt, rozpoczęcie działalności w 2018 roku

w dn. 01/01/2020 zawiesiłem działalność, wznowiłem ją 13/06/2020, w sierpniu dochody miałem niższe o 24% w porównaniu do lipca

no i teraz jak interpretować przepisy?
art. 15zq
4. Osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą świadczenie postojowe przysługuje, jeżeli rozpoczęła prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej przed dniem 1 kwietnia 2020 r. i:
1) nie zawiesiła prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej oraz jeżeli przychód z prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych uzyskany w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o świadczenie postojowe był o co najmniej 15% niższy od przychodu uzyskanego w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc;
2) zawiesiła prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej po dniu 31 stycznia 2020 r;
3) nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu, chyba że podlega ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.
wszystkich trzech punktów tego artykułu spełnić się równocześnie nie da bo pierwszy i drugi wykluczają się nawzajem a ja spełniam tylko trzeci

Powrót