Postojowe - wezwanie do wykonywania innej pracy niz w umówię.

• Autor wątku Autor wątku Eray
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eray

Użytkownik
Odpowiedzi
154
Dzien dobry,

Mam pytanie, czy pracodawca moze wezwać pracownika podczas przestoju do kazdej pracy?
Znalazłem informacje taka:
Te dwa warunki budzą moje wątpliwości:

Wykonywanie innej pracy a uzasadniona potrzeba pracodawcy
-
W myśl przepisów Kodeksu pracy polecenie wykonania innej pracy musi wynikać z uzasadnionych potrzeb pracodawcy. Często prowadzi to do sporów, ponieważ to pracodawca subiektywnie ocenia potrzeby przedsiębiorstwa. Jednak zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego uzasadniona potrzeba powinna dotyczyć zakładu jako całości, a nie jednostki organizacyjnej. Uzasadniona potrzeba może być spowodowana np. reorganizacją, wahaniami w zatrudnieniu lub koniecznością zastępstwa innego pracownika.

Odpowiednia praca
-
Aby powierzyć pracownikowi inną pracę niż określoną w umowie, musi ona być zgodna z kwalifikacjami zawodowymi pracownika. Nie można powierzyć pracownikowi pracy, której nie potrafi wykonać oraz takiej, która byłaby dla niego uwłaczająca czy nieodpowiadająca jego wykształceniu lub stażowi pracy. Nowe zadania nie mogą więc przekraczać kwalifikacji pracownika oraz muszą odpowiadać jego wykształceniu, doświadczeniu zawodowemu, umiejętnościom i predyspozycjom fizycznym.

Czy moge zostać do sprzątania zakładu indywidualnie, bądź do prac remontowych typu malowanie mając na umówię stanowisko całkowicie odbiegające od tego, w dodatku nie jest praca fizyczna.
W CV nie mam żadnych umiejętności wypisane związane z działem budowlanym.

Podczas przestoju pozostajesz do dyspozycji pracodawcy, więc tak, jak najbardziej może Ciebie wezwać do pracy, ale nie każdej.

Trudno mówić czy może Ciebie kierować do jakieś pracy, nie wiedząc na jakim stanowisku jesteś zatrudniony i do jakich prac pracodawca chce Ciebie skierować.

Napisałem prywatna wiadomość Latrommi.

(Temat dalej nie wyczerpany wiec chętnie wysłucham kogokolwiek)

Czy np barman moze zostać wysłany do malowania ścian?

Powrót