Posty na forum

• Autor wątku Autor wątku na_wrotki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

na_wrotki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początek witam wszystkich.

Mam kilka pytań dotyczących postów na jednym z forów internetowych. Po pierwsze - czy takowy post można uznać za utwór? A jeśli tak, to kto jest właścicielem praw do niego? (W regulaminie nie ma mowy o przeniesieniu praw autorskich na właściciela/administrację forum, zresztą z tego, czo czytałem przeszukując forum - przeniesie praw autorskich musi nastąpić w formie pisemnej).

Dalej - czy jeżeli to autor postu pozostaje właścicielem praw autorskich do tegoż utworu, to ma prawo zażądać usunięcia go z tegoż forum? A jeżeli ma prawo wysunąć takie żądania, to czy powinny być one spełnione?
Do tego ostatniego pytania: niedawno w regulaminie forum pojawił się zapis, że użytkownik nie ma prawa żądać ich usunięcia, ponieważ decyzja o ich publikacji jest równoznaczna z przeznaczeniem ich do użytku publicznego.
No dobrze, a jeśli podjąłem kiedyś taką decyzję, teraz jednak zmieniłem zdanie, to co dalej?

Pozdrawiam
Wojtek

Witam,

kwestie te poruszane były już wielokrotnie na forum, w atmosferze gorących sporów, bez jednoznacznej odpowiedzi. Proszę poszukać w archiwum - opcja 'Szukaj'.

Co do mojego zdania, to uważam, że każdy przypadek odnośnie fora oraz napisanych postów będzie indywidualny. Ale na pewno wziąć pod uwagę należy następujące tematy:

- generalnie, indywidualny post (np. taki jak ten) post może posiadać charakter utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej upaipp) - Art.1. a więc jego autorowi mogą przysługiwać prawa autorskie, a w szczególności: osobiste, majątkowe, do zezwalania na realizację prawa zależnego, jeśli post taki mógłby posiadać niezależne znaczenie. Proszę zauważyć, że posty w danym wątku, poza inicjującym wątek lub kolejne sub-watki, są odpowiedziami lub w inny sposób korespondują z wątkami inicjującymi, a więc nie będą raczej posiadać charakteru niezależnego znaczenia. Choć oczywiście mogą taki posiadać, jeśli ujmują temat opisowo, w oderwaniu od szczegółów pytania. Ale trzeba podkreślić, zawsze będzie to do indywidualnego rozpatrzenia. Postami posiadającymi niezależne znaczenie z reguły są posty w tematach przyklejonych -Art.8. i 9. upaipp.

- każdy post wejdzie w skład danego wątku, który to można traktować jako utwór zbiorowy. Z braku innych regulacji regulaminowych udziały autorów w zbiorowym prawie autorskim byłyby równe- Art.9. upaipp.

- należy rozważyć, czy dany wątek zawarty w forum może być traktowany jako utwór o charakterze wymienionym w Art.11. upaipp, do którego to majątkowe prawa autorskie posiadałby wydawca - poza utworami o znaczeniu samodzielnym.

- w ogólności istotne mogą być też zapisy regulaminu stanowiącego część umowy zawieranej przez użytkownika z wydawcą forum. Ale dopóki nie ma pisemnej umowy przenoszącej majątkowe prawa autorskie dla postów o samodzielnym znaczeniu - prawa autorskie do nich pozostają przy autorze.

Podsumowując, nie da się jednoznacznie, a priori określić dla postów danego autora statusu majątkowych praw autorskich oraz prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego.

Co do osobistych praw autorskich, autorowi przysługują następujące:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania
go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
które to są niezbywalne, i jako takie pozostają zawsze przy użytkowniku. Natomiast użytkownik forum, akceptując zapisy regulaminu, może zrezygnować z realizacji wybranych, lub wszystkich, osobistych praw autorskich.

Jeśli powrócimy do postów posiadających niezależne znaczenie, to pozostaje kwestia licencji na wykorzystanie tych postów przez wydawcę. Licencja w tym przypadku, najczęściej będzie domyślnym zezwoleniem autora takiego postu na wykorzystanie go (publikację) przez forum. Taką licencję można wypowiedzieć z uwagi na ważne aspekty twórcze autora - Art. 56. upaipp.

Tak więc odpowiedź na to czy można wystąpić o usunięcie swojego postu nie jest jak dla mnie jednoznaczna, i zawsze będzie zależeć od konkretnej sytuacji.
Do tego ostatniego pytania: niedawno w regulaminie forum pojawił się zapis, że użytkownik nie ma prawa żądać ich usunięcia, ponieważ decyzja o ich publikacji jest równoznaczna z przeznaczeniem ich do użytku publicznego.
dla mnie to abstrakcja, ponieważ sama definicja rozpowszechniania utworów w internecie określa je jako:
publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
co oczywiście oznacza pole eksploatacji, a nie prawo do wykorzystania utworu. Ale trzeba by to zobaczyć w całości brzmienia...

Dziękuję serdecznie za pomoc, teraz spróbuję to strawić :)

Pozdrawiam
Wojtek

Powrót