Poświadczenie dziedziczenia.

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Szanowni Państwo, chodzi o odziedziczenie drobnej sumy, więc chcę uzyskać poświadczenie dziedziczenia najtańszym kosztem, więc czy : 1. Lepiej to zrobić przez sąd, bo ponoć jest taniej i ile to kosztuje? 2. Czy jednak przez notariusza i czy to prawda, że każdy notariusz bierze inną opłatę? 3. Czy od śmierci zmarłego mam na to pół roku i potem już przepada przedmiot dziedziczenia?

Aisza 123 napisał:
1. Lepiej to zrobić przez sąd, bo ponoć jest taniej i ile to kosztuje?
Obecnie opłata sądowa to 100 złotych a wpis do Rejestru Spadkowego to 5 złotych. Nie pobiera się opłaty od odebrania oświadczenia o przyjęciu spadku jeżeli będzie złożone przez wnioskodawcę w ramach sprawy o stwierdzenie nabycia spadku.
Aisza 123 napisał:
. Czy jednak przez notariusza i czy to prawda, że każdy notariusz bierze inną opłatę?
Tak, generalnie łącznie wychodzi więcej - protokół dziedziczenia to 100 złotych, akt poświadczenia dziedziczenia 50 złotych, odebranie oświadczenia o przyjęciu spadku 50 złotych, wypis aktu 6 złotych za stronę - do każdej z tych w/w kwot trzeba doliczyć 23% VAT. Dodatkowo wpis do Rejestru Spadkowego 5 złotych.
Aisza 123 napisał:
3. Czy od śmierci zmarłego mam na to pół roku i potem już przepada przedmiot dziedziczenia?
Nie.

Jest takie powiedzenie, że czas to pieniądz.
Warto więc dodać, że w sądzie może to trwać miesiącami i to grubymi, u notariusza praktycznie od ręki.
Niech ktoś mnie ewentualnie poprawi, bo nie jestem prawnikiem, ale po pół roku jest chyba nawet taniej niż wcześniej (u notariusza) bo nie jest potrzebne oświadczenie o przyjęciu spadku.

Ostatnia edycja:
Powrót