poświadczenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku lucas:)
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucas:)

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jan wyjaśnia, że od urodzenia (ur. w 1955 roku w NRD) posiada podwójne obywatelstwo, tj. polskie i niemieckie, do czasu przemian ustrojowych zamieszkiwał na terenie Niemieckiej Republiki Demokratycznej. W latach 90-tych ze względu na obowiązki zawodowe bywał w Polsce, ale posługiwał się paszportem niemieckim.
Jan nigdy nie zrzekał się obywatelstwa polskiego, a w chwili obecnej ze względu na zaistniałą sytuację życiową pragnie uzyskać poświadczenie posiadania obywatelstwa polskiego.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale w tym kazusie nie mamy żadnych informacji na jakiej zasadzie dostał obywatelstwo polskie. W tym czasie obowiązywały przepisy:

Zasady obowiązujące w okresie od 19 stycznia 1951 roku do 22 sierpnia 1962 roku. Zasady były podobne z niewielkimi różnicami dotyczącymi głównie osób mających rodziców różnych narodowości:
Dziecko nabywało obywatelstwo polskie, gdy:
- oboje rodzice byli obywatelami polskimi albo
- jedno z rodziców było obywatelem polskim, a drugie było nieznane albo nieznane lub nieokreślone było jego obywatelstwo.

Ponadto czy obywatel Polski może posługiwać się w Polsce Niemieckim obywatelstwem. Czy nie jest to już przesłanka do tego, żeby nie dostać poświadczenia?

Bo jeżeli moje wątpliwości są niesłuszne to rozumiem, wystarczy się powołać na art. 17 ust. 4 Ustawy o obywatelstwie polskim z 15.02.1962. i złożyć wniosek do wojewody warszawskiego w myśl art. 18

Mógłby ktoś mi pomóc? Bardzo proszę!!

Powrót