poszukujący pracy bez prawa do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku kantokers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kantokers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień Dobry

Mam pytanie:

czy osoba która jest studentem studiów dziennych może zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako poszukujący pracy bez prawa do zasiłku.

Dziękuję za pomoc

Bardzo dziękuje za odpowiedź,

czy mogę prosić o wskazanie podstawy prawnej takiego twierdzenia. Generalnie panie w PUP twierdzą, że nie więc chciałabym im przedstawić jakiś zapis prawny.

Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Panie zajmujące się rejestracją w PUP powinny mieć ją w tzw. "małym paluszku".
Studiując dziennie nie masz prawa do posiadania statusu bezrobotnego, ale nie widzę podstaw do odmowy statusu poszukującego pracy jeśli poszukujesz zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub innej formy pomocy określonej w ww. ustawie.
A z Paniami z PUP rozmawiałaś o statusie/rejestracji jako bezrobotny czy poszukujący pracy?

Ostatnia edycja:
wyraźnie powiedziałam im, że interesuje mnie wyłącznie status: poszukujący pracy bez prawa do zasiłku.

A czy poszukujesz zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub innej formy pomocy określonej w ustawie o promocji zatrudnienia...?
Jeśli taj, to polecam ponowną wizytę w PUP, a jeśli Panie nadal będą miały obiekcje poproś o rozmowę z ich przełożonym.
Czy podały jakiś konkretny argument dlaczego nie zarejestrują Cię jako poszukującego pracy?

ponieważ wg nich studiowanie dzienne wyklucza poszukiwanie pracy.

kantokers napisał:
ponieważ wg nich studiowanie dzienne wyklucza poszukiwanie pracy.
Wyklucza tylko posiadanie statusu bezrobotnego:roll:
Panie nie mają racji. Wróć do PUP i upieraj się przy rejestracji, a w razie problemów jak już wyżej napisałam, poproś o rozmowę z przełożonym. Panie najwidoczniej nie mają zbyt dużo takich przypadków, a tym samym praktyki, ale to nie usprawiedliwia braków w wiedzy związanej z wykonywanym stanowiskiem. Nie zrażaj się, próbuj.

Tak tylko zapytam, aby mieć czyste sumienie: poszukujesz pracy, prawda?

tak poszukuje. oczywiście. de facto czas jaki spędzam na uczelni to kilka godzin więc chciałaby spokojnie podjąć pracę.

Bardzo dziekuję za odpowiedz. To PUP w niewielkim powiecie, gdzie wszyscy raczej rejestrują się jako bezrobotni, więc byc może Panie rzeczywiście uczą się na mnie.

kantokers napisał:
To PUP w niewielkim powiecie, gdzie wszyscy raczej rejestrują się jako bezrobotni, więc byc może Panie rzeczywiście uczą się na mnie.
No tak też pomyślałam, ale ich brak wiedzy praktycznej nie usprawiedliwia udzielenia błędnej informacji. Ich obowiązkiem było najpierw poznać warunki i dopiero Ci odpowiedzieć.
Przed wizytą w PUP poszukaj na stronie innych PUP-ów informacji o rejestracji jako poszukujący pracy. Na pewno będzie Ci łatwiej dyskutować. Powodzenia.

dziękuję dam znać jak mi poszło

Powrót