Potencjalne odebranie zasiłku

• Autor wątku Autor wątku Coldreks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coldreks

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Czy odmawiając oferty pracy zaproponowanej przez urząd, nieadekwatnej do mojego wykształcenia, można mnie pozbawić zasiłku?

Tak. Nieuzasadniona odmowa przyjęcia odpowiedniej oferty pracy skutkuje wyrejestrowaniem na 120, 180 lub 270 dni. Oznacza to również utratę prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Oferta odpowiedniej pracy zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. 16 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy– to zatrudnienie lub inna praca zarobkowa, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przykładowo mam wyższe wykształcenie i mam propozycje z marketu do wykładania towaru, po odmowie takiej oferty mogę zostać pozbawiony zasiłku?

Tak.
Twoje kwalifikacje są w zupełności wystarczające aby pracować w markecie. Człowiek z wyższym wykształceniem powinien sobie bez problemu poradzić z wykładaniem towaru.

Co innego gdyby np osobie z wykształceniem średnim zaproponowano posadę wykładowcy uniwersyteckiego - wówczas odmowa z uwagi na niewystarczające kwalifikacje byłaby uzasadniona.

To idąc dalej, tak na logikę, to nie powinno być osób pobierających zasiłki. Każdemu można /wynika z tego, że urzędnicy powinni/, zaproponować ofertę pracy, których nie brakuje w urzędach i taka osoba nie otrzymuje zasiłku czy też traci prawo do zasiłku, a osoby które przyjęły oferty siłą rzeczy przestają być bezrobotnymi.
To dla kogo zasiłek dla bezrobotnych?

Np.dla tych których pracodawca nie zatrudnił mimo zgłoszenia się do niego.Ofert jest mimo wszystko mniej niż ludzi i to pracodawca wybiera kogo sobie przyjmie.

Coldreks napisał:
To idąc dalej, tak na logikę, to nie powinno być osób pobierających zasiłki. Każdemu można /wynika z tego, że urzędnicy powinni/, zaproponować ofertę pracy, których nie brakuje w urzędach i taka osoba nie otrzymuje zasiłku czy też traci prawo do zasiłku, a osoby które przyjęły oferty siłą rzeczy przestają być bezrobotnymi.
To dla kogo zasiłek dla bezrobotnych?

Zasiłku nie otrzymuje się z samego faktu bycia bezrobotnym. Na zasiłek trzeba sobie najpierw "zapracować", tj. pracować przynajmniej rok w ostatnich 1,5 roku, zarabiać co najmniej minimalną krajową i odprowadzać pełne składki do ZUS + fundusz pracy.
Zasiłek jest więc czasowym wsparciem dla osób, które utraciły zatrudnienie i aktywnie go poszukują, a nie dla osób, które są długotrwale bezrobotne i odmawiają przyjęcia oferty pracy nawet poniżej swoich kwalifikacji.

Powrót