Potrącenia z kaucji za sprzątanie mieszkania, po wpuszczeniu nowego lokatora.

• Autor wątku Autor wątku viciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viciak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

właściciel mieszkania, po odebraniu ode mnie mieszkania , tego samego dnia wpuścił do niego kolejnego lokatora. Po 2 tygodniach gdy zwróciłem się o zwrot kaucji zostałem poinformowany, że 4 dni po wydaniu mieszkania lokatorowi, który wprowadził się dosłownie 5 minut po mnie, właściciel mieszkania zamówił sprzątanie, za które pobrał pieniądze z mojej kaucji.

Dodam jedynie, że koszt ten znacznie przewyższa średnią za tego typu usługi, a co istotniejsze samo sprzątanie nastąpiło po zamieszkaniu nowego lokatora, oraz pomimo tego, że ja mieszkanie posprzątałem i zdałem bez zastrzeżeń właściciela i nowego lokatora.

W sumie należałoby zadać pytanie, co mnie obchodzi sprzątanie mieszkania, w którym mieszka już ktoś inny?

Jak poradzić sobie ze zwrotem moich pieniędzy?

viciak napisał:
Jak poradzić sobie ze zwrotem moich pieniędzy?

Najważniejsze pytanie to tak jak w #2 czy w ogóle podpisywałeś protokół przy wprowadzaniu się i tak samo przy wyprowadzce.
Pytanie też czy masz dowód przekazania kaucji ? Np. przelew na konto.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Tak, potwierdzenie przelewu mam. Protokołów nie było, mam dokumentacje zdjęciową i filmową z początku najmu i z samego końca (wygląda lepiej na koniec niż na początku), oraz wiadomości potwierdzające "pozytywne" zakończenie naszej współpracy w dniu zdania mieszkania. Jeden z filmów z posprzątanym mieszkaniem został dodatkowo wysłany właścicielowi mieszkania wieczorem tego samego dnia po zdaniu mieszkania. W odpowiedzi dostałem podziękowania zarówno za film jak i za udaną współpracę, która na koniec skończyła się brakiem zwrotu 800 zł tytułem sprzątania mieszkania o powierzchni 40 metrów.

To wg. Mnie potrącenie niezależne. Wezwij pisemnie do zwrotu kaucji pod rygorem skierowania sprawy do Sądu, jeśli nie będzie reakcji to pozostaje pozew cywilny o zapłatę.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót