Potrącenie rowerzysty na przejsciu dla pieszych.

• Autor wątku Autor wątku grenni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grenni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Jako że ostatnio spotkała mnie bardzo niemiła przygoda chciałbym sie nią z Wami podzielić i zapytać o rade. 2 tygodnie temu 11 letnie dziecko pojechalo z kolezankami na rower.Na pierwszym skrzyzowaniu na przejsciu dla pieszych potracil je samochod,kierowany przez 72 letniego ksiedza.Ksiadz zatrzymal sie po +60 metrach od przejscia..z blizej mi nie znanych powodów.Droga prowadzaca na przejscie ktorym jechalo dziecko byla bardzo dobrze widoczna z drogi ktora jechal kierowca.Co najgorsze 2 dziewczynki przejechaly po przejsciu a samochod uderzyl w tego chlopca ktory jechal jako trzeci.Skonczylo sie na zlamanej nodze i wielu odrapaniach,ale przez pierwsze dni byl w bardzo ciezkim stanie i lezal na OIOM-ie..
Co w takim wypadku grozi kierowcy, na pewno nie zachowal zasady zachowania szczegolnej ostroznosci i przekroczyl predkosc..znacznie..Dziecku na szczescie nic sie nie stalo a ze nie jestesmy ludzmi msciwymi nie bedziemy wytaczac procesow..po prostu jestem ciekaw jak ta sytuacja wyglada od strony prawnej..Dodam ze chlopiec mial zdany egzamin na karte rowerowa lecz nie odebral jej z sekretariatu..
Z góry dziekuje za porady.

1 ) przez przejście dla pieszych nie można przejeżdzac tylko można przechodzic... i świeżo upieczony posiadacz karty rowerowej powinien to wiedziec...

2) przekroczenie dopuszczalnej prędkości przez kierującego pojazdem jest wykroczeniem...
3) poczytaj art. 177&1 KK

Powrót