Potrącenie z wynagrodzenia a faktura VAT od komornika

• Autor wątku Autor wątku cpq2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cpq2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Wszystkich!

Mam egzekucję komorniczą. Mam zajęte wynagrodzenie więc cała nadwyżka ponad minimalną krajową idzie na konto komornika czyli opłata stosunkowa powinna wynosić tutaj 8% (chyba, że się mylę). Co miesiąc otrzymuję fakturę VAT od komornika. Mam pewne wątpliwości czy wszystko jest w porządku rozliczane.

W miesiącu sierpień pracodawca przelał komornikowi kwotę 725,71 zł, a fakturę otrzymałem na kwotę 42,05 zł (34,19 zł netto).
Z moich wyliczeń wynika, że rozliczona została kwota 525,63 zł a nie 725,71 zł.

W miesiącu lipiec pracodawca przelał komornikowi kwotę 603,97, a faktura była na kwotę 15,15 zł (12,32 zł netto). Obliczyłem, że rozliczona kwota wyniosła 189,38 zł.

Proszę o opinię, czy moje obliczenia są błędne czy może komornik mnie oszukuje. W razie pytań chętnie udzielę odpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Krzysztof

O jakich ty FV piszesz ? bo pierwszy raz słyszę o czymś takim.

O comiesięcznych fakturach VAT od komornika. W załączniku przesyłam sierpniową. Dane osobowe wyczyściłem.

Link do faktury

Ostatnia edycja:
Faktury są wystawiane za "rzekomo" wykonaną usługę egzekucyjną a w uproszczeniu komornik nalicza VAT od pobranej od ciebie opłaty stosunkowej. Opłata stosunkowa wynosi 8 % kwoty przekazanej wierzycielowi. Jeśli potrącenia są różne w poszczególnych miesiącach to wierzyciel otrzymuje różne kwoty, komornik pobiera rożną opłatę i VAT jest automatycznie inny. Sprawa VAT komorników jest niejasna. Aktualnie WSA uznały naliczanie podatku VAT przez komornika za "usługi egzekucyjne" za niezgodne z prawem.

Zapytam , czy każdy komornik musi wysyłać takie FV ? bo nie spotkałem się z taką praktyką.

Krispl napisał:
Faktury są wystawiane za "rzekomo" wykonaną usługę egzekucyjną a w uproszczeniu komornik nalicza VAT od pobranej od ciebie opłaty stosunkowej. Opłata stosunkowa wynosi 8 % kwoty przekazanej wierzycielowi. Jeśli potrącenia są różne w poszczególnych miesiącach to wierzyciel otrzymuje różne kwoty, komornik pobiera rożną opłatę i VAT jest automatycznie inny. Sprawa VAT komorników jest niejasna. Aktualnie WSA uznały naliczanie podatku VAT przez komornika za "usługi egzekucyjne" za niezgodne z prawem.

Mniej więcej rozumiem o co z tymi fakturami chodzi. Ale nie o to pytałem. Faktura sierpniowa jest na kwotę 42,05 zł i jest to 8% z kwoty 525,63 zł a nie z 725,71 zł która została przekazana komornikowi (różnica 200 zł).
W Lipcu jeszcze "gorzej?" bo faktura to 15,15 zł czyli 8% ze 189,38 zł, a komornik w rzeczywistości pobrał 603,97 zł (bardzo dużo zaniżona faktura).

Komornik co miesiąc zaniża FVAT, więc chciałbym wiedzieć czy mnie nie oszukuje?

Czy jeżeli WSA uznały obciążanie VATem dłużnika za niezgodne z prawem, czy mogę złożyć skargę na komornika do sądu przy którym działa?

Aby coś na temat powiedzieć potrzebna jest tzw. karta rozliczeniowa sprawy prowadzona przez komornika. Poproś o odpis karty. Na karcie masz przychód, koszty egzekucyjne, wypłacono stronie oraz podatek VAT. Dopiero analiza karty pozwoli odpowiedzieć na twoje pytanie.

Co do VAT Minister Finansów jak na razie nie zmienił swojej interpretacji mimo orzeczeń WSA. Ostateczną decyzję podejmę NSA. Myślę że będzie taka sama jak WSA i będziemy mieli małe zamieszanie z podatkiem VAT komorników.

Proszę się odnieść do mojego pytania post #5

Jeśli pytanie dotyczy "czy każdy komornik jako biuro" to nie każdy bo paradoksalnie niektórzy nie przekroczyli jeszcze tzw. progu zwolnienia z VAT i nie są jeszcze płatnikami podatku VAT. Próg to bodajże jest 200 000 zł.

A jeśli chodzi o tych komorników co są już płatnikami to faktury mogą wystawiać na żądanie "usługobiorcy" czyli w interpretacji MF albo wierzyciela albo dłużnika. Podobnie jak sklep - komornik na żądanie klienta wystawia fakturę VAT.

Nie musi. Informuje się na pismach w pouczeniach, że faktura jest do odbioru w kancelarii. Dłużnik może oczywiście zgłosić, że chce otrzymywać fakturę, to komornik będzie mu wysyłał.

Powrót