Potrącenie z wypłaty umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Annamariawesolutka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annamariawesolutka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracując na polską umowę zlecenie w Niemczech zostałam obciążona karą umowną za niedotrzymanie okresu wypowiedzenia. O ile mi wiadomo na umowie zlecenie nie obowiązuje okres wypowiedzenia, w dodatku sam paragraf dotyczący kary jest tak sformułowany, że nie do końca wiadomo jak go rozumieć.

Brzmi on tak:

"Zleceniobiorca z tytułu niniejszej umowy przysługuje darmowe zakwaterowanie.
Zleceniobiorca ma gwarantowany cały etat.
Zleceniobiorca ma obowiązek, w terminie do 5 dni roboczych, zgłosić Agencji fakt zaprzestania wykonywania zlecenia. Nie wywiązanie się z obowiązku poinformowania będzie skutkowało obciążeniem kosztu zakwaterowania w wysokości 5 dni * 30 EUR = 150 EUR."

W moim rozumieniu paragraf dotyczy niepoinformowania o zaprzestaniu zlecenia, podczas gdy pozostaje się na zakwaterowaniu.

„Zleceniobiorca ma obowiązek, w terminie *do 5 dni roboczych*

(zgłosiłam pierwszego dnia, mogłam zgłosić drugiego, trzeciego, czwartego, piątego)

zgłosić Agencji *fakt zaprzestania wykonywania zlecenia*”

(to wyrażenie sugeruje czas przeszły, fakt dokonany, i doskonale łączy się z dalsza częścią paragrafu)

Nie wywiązanie się z obowiązku poinformowania będzie skutkowało obciążeniem kosztu zakwaterowania w wysokości 5 dni * 30 EUR = 150 EUR.

Nie jest napisane o powiadamianiu „co najmniej 5 dni PRZED” w ogóle nie ma tam słowa „PRZED”. Można się tylko domyślać, że ma to być przed. Jednak, z mojej analizy wynika, że można równie dobrze domyślać się, że ma to być „PO”.
Zaprzestajemy wykonywania zlecenia i mamy do 5 dni roboczych na poinformowanie o tym. W przeciwnym razie, pozostając na zakwaterowaniu, będziemy obciążeni kosztami za każdy dzień pozostawania tam. Taki jest podstawowy sens tego paragrafu.

Ostatnia edycja:
Powrót