potrzebna pomoc. 67tys. mam te pieniądze

• Autor wątku Autor wątku pinc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
proszę o poradę jak mogę zachować się najrozsądniej w poniżej opisanej sytuacji, tak aby wyjść z długów i ponieść jak najmniejsze koszty.

Ok roku 2011-2012 roku zadłużałem się, byłem lekko p.. chory na depreche, niewiele pamiętam. Teraz czuję się dobrze i postawnowiłem sprawdzić stan tych długów i jakoś się nimi zająć.

Długi kupiły firmy windykacyjne. Obecnie roszczą one sobie:
Intrum Justitia, ok 2 tys
Kruk, ok 8tys.
firma Raport -45tys
koleje państwowe - ok 2 tys
nieopłacona uczelnia, przez którą mój dług też próbuje wyegzekwować jakaś firma windykacyjna - 10tys
w sumie ok 67tys. mam te pieniądze. mógłbym to spłacić jednak podejrzewam, że gdyby pomógł mi i doradził ktoś kto się na tym zna, mógłbym oszczędzić sporą część tej kwoty, np. pisząc prośby o ugody i umorzenie odsetek w zamian za jednorazową spłatę.
zależy mi aby się oczyścić, nie mieć żadnej wizji komornika (część tych firm korzystała z komornika ale umorzył on postępowanie, nie miałem wówczas majątku a teraz mam i się boję). chciałbym też aby moje dane wykreślono z krd

Czy ktoś potrafiłby pomóc? Doradzić?
byronek
*

Za mało danych podałeś, ale realnie to pewnie zapłacisz max połowę tej kwoty, o ile cokolwiek... Z uwagi na daty. Co potrzeba: do każdej pożyczki data udzielenia, data wypowiedzenia umowy, data nakazu zapłaty, czy wierzyciel jest pierwotny czy była cesja?

Dzięki Syphar, za szybki odzew. Prawdopodobnie sam tego dobrze nie rozegram i potrzebuje osoby, poza forum aby powiedziała mi co po kolei robic i pomogla mi przeprowadzić czesc czynności. Oczywiście odpłatnie. Jeśli znacie kogos kto się takimi rzeczami zajmuje, proszę o namiary. Daty zaciągniętych umow da się ustalić, trochę to problematyczne ale do zrobienia. Zalezy mi na tym, żeby mieć czyste konto i zostać wykreślony z krd i zaoszczedzic najwięcej jak się da. Ponizej zestawienie tych dlugow z datami. Wszystkie sa zakupione przez firmy windykacyjne.

KRUK:
1470zł 14.03.2011 Ferratum - brak postanowienia sądu
4120 umowa z Orange 11.2010 w maju 2013 umorzona egzekucja komornicza
2470 Bzwbk sprawa z 2010 roku - brak postanowienia sądu
= 8tys

Intrum Justitia
Telekuminikacja 1244 nakaz zapłaty 2012 grudnia
Pko bp 652 zl z 2010 - postanowienie sądu z 2015 roku
=1900

I na tym mi najbardziej zależy bo dług największy:
Firma Raport: dług z umowa*o*świadczenie usług*bankowychz*2011-01-04 / sąd 2013-04-25
kwota z odsetkami obecnie 46tys, przez telefon wspominali cos o komorniku z marca 2016 roku a kiedy do nich dzwoniłem zaproponowali umorzyć 60proc. odsetek(i to już jest coś koło 8 tys mniej! ale, może można jednak wynegocjować więcej, kazali mi w tej sprawie pisać pismo)

plus koleje regionalne ale nie znam w tej chwili danych, to były 2 mandaty, w tej chwili ok 1500zł i kiedy dzwoniłem mówili ze nie ma możliwości umarzać odsetek ale podejrzewam, ze można.

wszelkie szczegolowe dane zbiore i przekaze osobie, która zdecyduje się mi pomoc za niewygorowana oplate ; )

Ostatnia edycja:
1470zł 14.03.2011 Ferratum - brak postanowienia sądu
No tu jest ten problem, że nie wiadomo kiedy wypowiedziana, ale przy braku działań sądowych jeśli dawniej niż w 2014 roku to przedawnione. Z tym, że nie wiemy, czy nie wnieśli pozwu w terminie czasem sąd zwleka. Dostałeś jakąś korespondencję z sądu w tej sprawie?

4120 umowa z Orange 11.2010 w maju 2013 umorzona egzekucja komornicza
Tutaj była egzekucja komornicza, przedawni się w maju 2023 o ile nie wznowią. W praktyce - nie odpuszczą, to trzeba będzie zapłacić.

2470 Bzwbk sprawa z 2010 roku - brak postanowienia sądu
BZWBK to bank, mogli wystawić BTE, ale znów otrzymałbyś go w korespondencji. Jeśli nic nie zrobili to przedawniło się najpóźniej 31 grudnia 2013 (nie podałeś daty sprawy - 3 lata w tym wypadku przedawnienie). Chyba, że wystawili ten BTE albo wnieśli sprawę do sądu w tym terminie. Jeśli po nim - i tak przedawnione.

Telekuminikacja 1244 nakaz zapłaty 2012 grudnia
Pko bp 652 zl z 2010 - postanowienie sądu z 2015 roku
Te oba nie są przedawnione. Chyba, że nie odebrałeś nakazów zapłaty, bo poszły pod zły adres - wtedy można powalczyć.

Firma Raport: dług z umowa*o*świadczenie usług*bankowychz*2011-01-04 / sąd 2013-04-25
kwota z odsetkami obecnie 46tys, przez telefon wspominali cos o komorniku z marca 2016 roku a kiedy do nich dzwoniłem zaproponowali umorzyć 60proc. odsetek(i to już jest coś koło 8 tys mniej! ale, może można jednak wynegocjować więcej, kazali mi w tej sprawie pisać pismo)
Nie broniłeś się przed sądem, znów, jeśli poszło na prawidłowy adres i odebrałeś, to są na prawie i mogą spokojnie iść do komornika. Brałbym każdą ugodę, która spowoduje, że mniej zapłacę. Ale jeśli nie poszło na prawidłowy adres... To duża szansa się wybronić.

Za opłatą tutaj nie pomagamy ani nie reklamujemy swoich usług. Ale Tobie tu radca prawny na tym etapie nie jest potrzebny, będzie tylko do spraw w których jest sens walczyć. Z wyrokami, które zapadły, oraz zostały doręczone prawidłowo - już nie powalczysz, minął termin.

Powrót