potrzebna pomoc -problem z ZUS

• Autor wątku Autor wątku deny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam 23 lata moja mama pobiera rente po zmarlym meżu ja wraz z siostra ktora uczeszcza do liceum dostajemy rente rodzinna . Moj problem polega na tym ze przed rokiem zrezygnowalem ze studiów (po jednym roku studiów) na ktorych uczelnia wystawila mi wniosek do ZUS ze bede uczyl sie do 2008! Teraz przez rok nie uczylem sie tylko pracowalem a renta przychodzila czy cos mi grozi z tego powodu? Pomoże ktoś?

Grozi zwrot nienależnej renty.
W skrajnym przypadku ZUS może powiadomić prokuraturę o wyłudzeniu nienależnych świadczeń, a to już KK.

Pobierałam rentę rodzinną po zmarłym ojcu. W kwietniu rzuciłam szkołę ze względu na to że nie było mnie stać na naukę. Teraz przyszło mi pismo z ZUSu żebym zwróciła im pieniądze od marca do sierpnia ale niestety nie jestem w stanie ze względu na to że jestem w bardzo ciężkiej sytuacji.
1. Co mogę zrobić w tej sytuacji?
2. Co mi grozi jeśli nie zapłacę? Bo mnie po prostu nie stać.

No i jeszcze takie pytanie.Bo gdy ja nie biorę renty to wtedy mama bierze na siostry i tą kwotę będą zwracali z ZUSu mamie. Czy byłaby taka możliwość że mama podpisałaby jakiś papierek że jej oddałam? Albo będę mamie spłacać w ratach? Bardzo proszę o radę bo nie wiem co robić :help:
pisze posta pod postem bo chciałam "odświerzyć" pytanie i za to przepraszam
Z góry dziękuję za pomoc

[cytat="Barbie"]No i jeszcze takie pytanie.Bo gdy ja nie biorę renty to wtedy mama bierze na siostry i tą kwotę będą zwracali z ZUSu mamie. Czy byłaby taka możliwość że mama podpisałaby jakiś papierek że jej oddałam? Albo będę mamie spłacać w ratach? Bardzo proszę o radę bo nie wiem co robić :help:
pisze posta pod postem bo chciałam "odświerzyć" pytanie i za to przepraszam
Z góry dziękuję za pomoc[/cytat]

Zawsze możesz złożyć wniosek do ZUS o umorzenie nadpłaty.
Nie za bardzo rozumiem "tą kwotę będą zwracali z ZUS mamie" ? jaką kwotę ? mama nie dostanie wyrównania świadczenia za ten okres kiedy Ty nienależnie pobierałaś świadczenie, druga sytuacja która przychodzi mi na myśl to jest to, że potrącenia będą z świadczenia płatnego mamie i siostrom ? czy mama pobierała świadczenie również na Panią ? bo tak na to wygląda? tzn że w tej chwili nadpłata Pani renty będzie potrącona z świadczeń pozostałych - i tu już ZUS nie będzie wnikał czy Pani odda pieniądze matce i siostrom. Ale jak już pisałam Pani post jest niezbyt precyzyjny. pozdrawiam

Dziękuję za odp ale problem już prawie rozwiązany :D
Dzwoniłam do szkoły i powiedzieli mi że nie zostałam skreślona z listy uczniów. ZUS przysyłał do szkoły prośby o to żeby szkoła wysłała zaświadczenie czy się uczyłam czy nie ale szkoła nie odpisała. Ja dokumentów nie zabrałam ze szkoły po prostu przestałam chodzić i zawiadomiłam szkołę dlaczego a że chcę jeszcze kontynuować naukę to nie zostałam skreślona. Pani w sekretariaci powiedziała mi żebym przyjechała po zaświadczenie od kiedy do kiedy byłam słuchaczem i zawiozła do ZUSu. Tylko zastanawia mnie jakim cudem ZUS każe oddawać mi nienależnie pobrane świadczenia skoro one mi się właściwie należały. Wogóle ZUS wyssał sobie z palca datę o skreśleniu z listy słuchaczy ma to być niby dzień 30.03.07 skąd oni to wzięli?

"czy mama pobierała świadczenie również na Panią ? bo tak na to wygląda?"
Jestem mężatką i pobierałam rentę osobno na moje nazwisko a mama brała na moje 2 siostry osobno.

[cytat="Barbie"]Dziękuję za odp ale problem już prawie rozwiązany :D
Dzwoniłam do szkoły i powiedzieli mi że nie zostałam skreślona z listy uczniów. ZUS przysyłał do szkoły prośby o to żeby szkoła wysłała zaświadczenie czy się uczyłam czy nie ale szkoła nie odpisała. Ja dokumentów nie zabrałam ze szkoły po prostu przestałam chodzić i zawiadomiłam szkołę dlaczego a że chcę jeszcze kontynuować naukę to nie zostałam skreślona. Pani w sekretariaci powiedziała mi żebym przyjechała po zaświadczenie od kiedy do kiedy byłam słuchaczem i zawiozła do ZUSu. Tylko zastanawia mnie jakim cudem ZUS każe oddawać mi nienależnie pobrane świadczenia skoro one mi się właściwie należały. Wogóle ZUS wyssał sobie z palca datę o skreśleniu z listy słuchaczy ma to być niby dzień 30.03.07 skąd oni to wzięli?
cytat]

Sama Pani napisała, że rzuciła Pani naukę w kwietniu, czyli renta nie przysługiwała w myśl przepisów. To, że Pani teraz przedstawi zaświadczenie o nauce w czasie kiedy się Pani nie uczyła ... no to już każdy ma własne sumienie.
Ja nie widzę tu cudu jak Pani pisze, że ZUS każe Pani oddać świadczenie, data wyssana z palca ? 30.03.07 - to koniec I semestru.
ZUS postąpił prawidłowo w sprawie.

Powrót