Potrzebne pelnomocnictwo?

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Kilka lat temu matka jako ustawowy przedstawiciel dziecka złożyła wniosek o prowadzenie egzekucji alimentów. Teraz alimenty są płacone na bieżąco, dziecko osiągnęło pełnoletności. Alimenty zostały podniesione. Teraz trzeba wysłać wyrok do komornika aby były potrącone z wynagrodzenia wyższe alimenty. Pytanie. Czy matka może nadal reprezentować dziecko bez pełnomocnictwa u komornika? Dziecko pełnoletnie wiec powinno się samo reprezentować. Ale co jeśli matka wysłała wyrok a nie wysłała pełnomocnictwa? Zostanie wezwana do uzupełnienia dokumentów o pelnomocnictwo czy zostanie powiadomiony, że nie może reprezentować dziecka pełnoletniego? Czy po otrzymaniu wyroku bez pełnomocnictwa komornik będzie mógł podjąć czynności z pobieraniem wyższej kwoty alimentów?

mala mi78 napisał:
Czy matka może nadal reprezentować dziecko bez pełnomocnictwa u komornika? Ale co jeśli matka wysłała wyrok a nie wysłała pełnomocnictwa? Zostanie wezwana do uzupełnienia dokumentów o pelnomocnictwo czy zostanie powiadomiony, że nie może reprezentować dziecka pełnoletniego? Czy po otrzymaniu wyroku bez pełnomocnictwa komornik będzie mógł podjąć czynności z pobieraniem wyższej kwoty alimentów?
Ad.1 Nie
Ad.2 Zostanie wezwana do uzupełnienia wniosku poprzez dołączenie pełnomocnictwa.
Ad.3 j.w.
Ad.4 Nie

Dziekuje za odpowiedz ale dopytam.

Jeśli dobrze rozumiem jak matka dziecka wysłała sam wyrok bez pełnomocnictwa to nadal będzie egzekucja mniejszej kwoty alimentów?

Tak.
Na wszelki wypadek dodam, że oprócz oryginału wyroku i pełnomocnictwa potrzebny jest również STOSOWNY WNIOSEK, bo bez niego, to zarówno pełnomocnictwo, jak i wyrok komornik będzie mógł sobie jedynie włożyć do akt, bez jakiejkolwiek reakcji.

A ten STOSOWNY WNIOSEK to co musi zawierac, czy ten wniosek można gdzieś pobrać? Jak się nazywa?

Po rozmowie z dzieckiem jednak Ono (pomimo iż matka pragnęła nadal prowadzić sprawę u komornika) złożyło pozew oraz wniosek o egzekucję podwyższonych alimentów. Niestety nie wiadomo czemu zawiadomieniu od komornika o wysokości alimentów jest matka dziecka jako wierzyciel, dziecko jako alimentowani? Co nie tak zostało zrobione. Matka nie została upoważniona, przez telefon mówiono że dziecko składało dokumenty. Niestety po rozmowie Pani z kancelarii nie umie odpowiedzieć ponieqważ musi wgłębić się w sprawę, co z tym powinno się zrobić?

Powrót