Potrzebuje porady dotyczacej szukania stazu na wlasna reke

• Autor wątku Autor wątku użyszkodnik.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

użyszkodnik.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Obecnie jestem zajerestrowany w urzedzie pracy i przydzielono mi 2 profil pomocy oraz utworzono indywidualny plan działania przez co moge byc skierowany na staz. Zalezy mi by ten staz odbyc konkretnie w moim przyszlym wykonywanym zawodzie (administracja) dlatego sam chcialbym go poszukac zamiast czekac az cos interesujacego wplynie do urzedu pracy. Tylko jak sie zabrac za te szukanie? chodzic i sie pytac po urzedach/firmach czy by mnie przyjeli na staz za posrednictwem urzedu pracy? czy, moze poprostu poskladac podania i czekac na odpowiedz? co w wypadku jakby, mi sie udalo znalezc staz w jakims urzedzie? jak urzad pracy rozpatrzylby taki wniosek skoro oni niechetnie wysylaja na staz bez deklaracji zatrudnienia? wczesniej jak przegladalem liste z dostepnymi stazami to widzialem tez nieaktualna oferte stazu w gminie dlatego sam juz nie wiem w jaki sposob jest zawierana taka umowa gdy na takie stanowiska zazwyczaj organizowane sa konkursy.

użyszkodnik. napisał:
Tylko jak sie zabrac za te szukanie? chodzic i sie pytac po urzedach/firmach czy by mnie przyjeli na staz za posrednictwem urzedu pracy?
Tak.
użyszkodnik. napisał:
czy, moze poprostu poskladac podania i czekac na odpowiedz?
Odradzam. W ten sposób możesz poszukiwać pracy czy stażu i całe lata... z reguły dokumenty te trafiają na sam spód szafy. Jeśli chcesz efektywnie poszukiwać stażu, nie wystarczy złożenie dokumentów. Musisz wykazać się przedsiębiorczością i osobiście rozmawiać w tej sprawie z reprezentantem firmy. Zalecam kontakt osobisty z osobą decyzyjną w urzędzie/firmie.
Koniecznie udaj się w najbliższym czasie po poradę do doradcy zawodowego w PUP, który wytłumaczy Ci jak szukać pracy, jak napisać atrakcyjne CV i list motywacyjny itp....bo widać, że nie do końca potrafisz poruszać się po rynku pracy. Aby znaleźć pracę, trzeba umieć się "sprzedać", a tego nie osiągniesz tylko poprzez składanie "podań" (swoją drogą, dokumentem aplikacyjnym nie jest "podanie"). To połowa sukcesu.
użyszkodnik. napisał:
co w wypadku jakby, mi sie udalo znalezc staz w jakims urzedzie?
Pobierz z PUP druk wniosku o zorganizowanie stażu i osobiście dostarcz go pracodawcy, aby go wypełnił. Wręcz druk takiego wniosku miałabym za każdym razie przy sobie rozmawiając z potencjalnym pracodawcą.
użyszkodnik. napisał:
jak urzad pracy rozpatrzylby taki wniosek skoro oni niechetnie wysylaja na staz bez deklaracji zatrudnienia?
Przykro mi, nie mam "złotej kuli" i nie jestem w stanie przewidzieć co zdecyduje Twój PUP po analizie treści wniosku złożonego... przez póki co abstrakcyjnego pracodawcę.
użyszkodnik. napisał:
wczesniej jak przegladalem liste z dostepnymi stazami to widzialem tez nieaktualna oferte stazu w gminie dlatego sam juz nie wiem w jaki sposob jest zawierana taka umowa gdy na takie stanowiska zazwyczaj organizowane sa konkursy.
Z reguły staż w urzędzie na tą chwilę ciężko uzyskać z uwagi na konieczność późniejszego zatrudnienia, czego urząd po prostu zadeklarować nie może, właśnie ze względu na nabór do pracy w ramach otwartego konkursu. Doradzam poszukiwać stażu raczej w firmach prywatnych, gdzie przepisy prawne nie obligują do zatrudniania pracowników w ramach procedury konkursowej.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Odradzam. W ten sposób możesz poszukiwać pracy czy stażu i całe lata... z reguły dokumenty te trafiają na sam spód szafy. Jeśli chcesz efektywnie poszukiwać stażu, nie wystarczy złożenie dokumentów. Musisz wykazać się przedsiębiorczością i osobiście rozmawiać w tej sprawie z reprezentantem firmy. Zalecam kontakt osobisty z osobą decyzyjną w urzędzie/firmie.
Koniecznie udaj się w najbliższym czasie po poradę do doradcy zawodowego w PUP, który wytłumaczy Ci jak szukać pracy, jak napisać atrakcyjne CV i list motywacyjny itp....bo widać, że nie do końca potrafisz poruszać się po rynku pracy. Aby znaleźć pracę, trzeba umieć się "sprzedać", a tego nie osiągniesz tylko poprzez składanie "podań" (swoją drogą, dokumentem aplikacyjnym nie jest "podanie"). To połowa sukcesu.
.

Wczesniej jak szukalem praktyk zawodowych to wlasnie chodzilem osobiscie sie pytac, tylko nie wiedzialem jak postapic w przypadku stazu.. ale teraz juz wiem ze skladanie tych podan nie bylo by dobrym pomyslem.

Dziekuje slicznie za szybka i wyczerpujaca odpowiedz, bardzo mi pomogla. :)

Powrót