Potrzebuję porady i informacji

• Autor wątku Autor wątku M_112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M_112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mieszkam z mężem w Niemczech w hotelu pracowniczym i szukamy od dłuższego czasu mieszkania. Na wrzesien mam termin porodu i po nim nie będziemy mogli nadal tam mieszkać ze wzgl. na panujące warunki oraz oczywista eksmisja to nie miejsce dla dzieci..Obecnie jestem na zwolnieniu do rozwiązania, mąż pracuje. Staramy się zorganizować mieszkanie przez pośredników i takie tam. W ratuszu tez złożony wniosek o mieszkanie socjalne, ale nie ma wolnych lokali a poza tym jest rzekomo masa chętnych.. I pytanie jest następujące co zrobić jak nie zorganizujemy tego mieszkania?!Pod uwagę bierzemy mój zjazd z dzieckiem od razu do Polski i tutaj się zameldujemy-tzn dziecko(ale trzeba chyba najpierw odebrać akt urodzenia i wyrobić paszport?).Od sierpnia dostanę Mutterschaftsgeld a co z eltern?Bez zameldowania niemieckiego nie przysługuje mi już to świadczenie..?Jak to jest w momencie zjazdu, obawiam sie żeby później Jugendsamt nas nie ścigał itp..brak nam wlasnie tych ostatecznych prawnych informacji jak wygladac będzie sytuacja gdy od razu zjadę do Polski. Bez meldunku dziecka w Niemczech nie muszę iść na U-Untersuchungen itp. spokojnie moge robic te badania w Pl..Proszę o konkretne informacje i propozycje jak można rozwiązać sytuację..pozdrawiam

Powrót