Potrzebuję porady

• Autor wątku Autor wątku Potrzeb17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Potrzeb17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam 17 lat w maju tego roku ukończę 18. Pokrótce opiszę na czym polega mój problem. Moja matka w ogóle nie pozwala wychodzić mi z domu podkreślam w ogóle, traktuje mnie jak służącą. Chcę się wyprowadzić z domu, ale nie wiem czy jako osoba nieletnia mam prawo czy nie grożą mi za to jakieś konsekwencje prawne? Dzisiaj próbowałam jej powiedzieć ze się wyprowadzam zrobiła mi o to straszna awanturę dostała jakiegoś ataku histerii.Wróciłam do swojego pokoju i stwierdziłam że dłużej nie wytrzymam, spakowałam się i wyszłam z domu, nie zdążyłam odejść 20 metrów od domu a ona wybiegła za mną wyszarpała mi torbę z ręki i uderzyła pięścią w twarz... proszę o odpowiedź na moje pytanie

myślę, że najgorsze jest zachowanie twojej matki. jeżeli chodzisz do szkoły to porozmawiaj o tej sytuacji z pedagogiem i jego się spytaj co zrobić dalej. ja nie jestem specjalistą ale taka osoba jak pedagog albo inna osoba pracująca w szkole powinna wiedzieć jakie jest prawo w kwestii przeprowadzki osoby nieletniej. życzę powodzenia :)

1 gdzie sie wyprowadzisz i kto cie utrzyma?? Takie pytanie napewno zada ci pedagog szkolny. Dobrze by bylo zeby ktos z rodziny sie wstawil za tobą ze sie toba zaopiekuje i bedzie cie utrzymywac
2 mozesz zglosic na policje lub do opieki spolecznej ze matka nigdzie cie nie wypuszcza i ze uzywa wobec ciebie przemocy. Na policje powinnas isc zaraz po "pobiciu" cie przez matke,zeby byly slady(dla nich to jest najwazniejsze-niestety) albo wezwij policje do domu na interwencje, ale wtedy pewnie zabioro cie do jakiegos osrodka tymczasowego
pozdrawiam

Powrót