Potwierdzenia nabycia spadku u notariusza

• Autor wątku Autor wątku donvasyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

donvasyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie czy mogę potwierdzić spadek u notariusza po Ojcu? Sprawa dość prosta bo Rodzice byli po rozwodzie, a ja jestem jedynym dzieckiem. Problem jest jednak taki, że Ojciec zmarł w 2002 roku, a do dnia dzisiejszego nie było sprawy spadkowej. Wynikało to z kilku czynników.
Generalnie jednak teraz zależy mi na jak najszybszym nabyciu spadku. Czy skoro Ojciec zmarł w 2002 roku to można zastosować nowe prawo pozwalające nabyć spadek u Notariusza i jakie są koszta? Rozumiem, że podatku od dochodu płacić nie muszę ponieważ to najbliższa rodzina.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

rozumiem ze matka jeszcze zyje?

W takim przypadku musicie sie obydwoje stawić u notariusza . Który dokona aktu poświadczenia dziedziczenia.

koszt aktu poświadczenia 50 zł
koszt sporządzenia protokółu dziedziczenia 100 zł

Tak żyje, Mam już 18 lat skończone dawno. Po za tym jak wspomniałem. Są po rozwodzie. Oczywiście Mama żadnych problemów robić nie będzie. Bardziej chodzi mi o fakt, że Tata zmarł w 2002 roku, a poświadczenie spadku weszło chyba w tym czy zeszłym roku. A prawo zdaje mi się, że nie działa wstecz.

Dzieki za odpowiedź

spokojnie, akt poświadczenia ma zastosowanie do spadków otwartych po 30 czerwca 1984r

Podatek będzie musiał Pan zapłacić, ponieważ w 2002r. przy otwarciu spadku prawo nie przewidywało jeszcze zwolnienia najbliższej rodziny z podatku od spadków i darowizn - jedynie ulgę w podatku.

Powrót