potwierdzenie wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku Mariush_19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariush_19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam 2 pytania w celu potwierdzenia moich wątpliwości:
Jeśli prawomocnym wyrokiem zostanie mi odebrane prawo jazdy i dostane zakaz prowadzenia pojazdów na określony czas, a policja złapie mnie prowadzącego samochód to czy zostanę ukarany z Art. 244 kk ?
oraz
Jeśli nie posiadam prawka i nigdy go nie miałem, a zostanę złapany to czy odpowiem w związku z Art. 94. § 1 kw i dostanę tylko grzywnę? Czy może jest możliwość, że sąd orzeknie zakaz wyrobienia prawa jazdy przez jakiś czas?

Moja wiedza pochodzi tylko z tego, co zdołałem sam wyczytać i chciałbym to potwierdzić.

[cytat="Mariush_19":2xub358y]Mam 2 pytania w celu potwierdzenia moich wątpliwości:
Jeśli prawomocnym wyrokiem zostanie mi odebrane prawo jazdy i dostane zakaz prowadzenia pojazdów na określony czas, a policja złapie mnie prowadzącego samochód to czy zostanę ukarany z Art. 244 kk ?[/cytat:2xub358y]

Z reguły kierowanie pojazdem mechanicznym w okresie orzeczonego przez Sąd zakazu prowadzenia takich pojazdów jest przestępstwem z art. 244 k.k. (piszę z reguły bo zawsze może się przyplątać jakiś stan wyższej konieczności, znikoma szkodliwość społeczna czynu z uwagi na jakieś nadzwyczajne okoliczości itd.).

Cytat:
Jeśli nie posiadam prawka i nigdy go nie miałem, a zostanę złapany to czy odpowiem w związku z Art. 94. § 1 kw i dostanę tylko grzywnę? Czy może jest możliwość, że sąd orzeknie zakaz wyrobienia prawa jazdy przez jakiś czas?

Za wykroczenie z art. 94 k.w. nie orzeka się zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Powrót