Powiadamianie osób obcych przez nauczyciela o naszej sytuacji w szkole

• Autor wątku Autor wątku adios128
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adios128

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Jestem w 3 klasie liceum. W tym roku zmienił się nam nauczyciel od religii, z miłej siostry, na młodego księdza który od 4 miesięcy ma święcenia kapłańskie. Otóż wiele osób w klasie nie polubiło się z księdzem i postanowiliśmy się wypisać. Wystarczyło napisać deklaracje na kartce. Dzisiaj ksiądz na religii kilku osobom które zostały, kazał przekazać dla tych co się wypisali, że mamy mu podać jakieś dane, i on chce sobie wysłać jakieś powiadomienia do naszych parafii, z informacją że nie uczęszczamy na lekcje religii. I moje pytanie brzmi:
Czy może on ot tak sobie informować księdza w naszej parafii, który jest osobą postronną o naszej sytuacji w szkole. Bo mi wydaje się że nie. Bo to tak jakby lekarz opowiadał dla innych ludzi o nas, co było by złamaniem tajemnicy lekarskiej.
Czy jest może jakiś zapis prawny, regulujący informowanie obcych osób o naszej sytuacji w szkole?
Dzięki za pomoc! :)

Ty nie musisz mu nic podawać, on może wysyłać informacje do parafii. Jest na tę okoliczność wyjątek w ustawie o ochronie danych osobowych.

Powrót