Powiat jako osoba prawna

• Autor wątku Autor wątku Barbara4578
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara4578

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Powiat jako osoba prawna. Jak to rozumieć i z czym to się wiąże??

Pytanie dosyć lakoniczne. Powiat ma osobowość prawną, jest Jednostką Samorządu Terytorialnego do której zastosowanie będą mieć przepisy ustawy o samorządzie powiatowym. Zadałaś tak ogólne pytanie, że równie dobrze można by tutaj napisać elaborat o sam. powiatowym.

Powiat jako osoba prawna. Bardzo ogólny temat, dlatego też chciałabym się dowiedzieć jak to można rozumieć.Chodzi o to co można zawrzeć w tym temacie. Potrzebuję książek związanych z tym tematem(ustawy i kodeks cywilny posiadam), jeśli ktoś mógłby coś polecić byłabym wdzięczna. Przy okazji chcę się zorientować, czy można napisać pracę na ten temat na około 40 stron??

Barbara4578 napisał:
Powiat jako osoba prawna. Bardzo ogólny temat, dlatego też chciałabym się dowiedzieć jak to można rozumieć.Chodzi o to co można zawrzeć w tym temacie. Potrzebuję książek związanych z tym tematem(ustawy i kodeks cywilny posiadam), jeśli ktoś mógłby coś polecić byłabym wdzięczna. Przy okazji chcę się zorientować, czy można napisać pracę na ten temat na około 40 stron??

Można napisać 40 stron albo wielotomową analizę. Zależy jak się podejdzie do tematu.
Spróbuj znaleźć "Powiat" pod redakcją Jana Bocia, ISBN 83-88166-33-6. Tam jest absolutnie wszystko co potrzebne do napisania takiej pracy, z tym, że książka z 2001 roku, zatem wymaga zaktualizowania ustawami. Ale zasady działania i wyodrębnienia powiatu są tam opisane bardzo dobrze.
Jeśli nie to, wystarczy dobry podręcznik do prawa administracyjnego albo ustroju samorządu terytorialnego, polecam np. prof. Bogdana Dolnickiego.

Dziękuje za pomoc. Jednak nadal do końca nie wiem co należy umieści w tej pracy. Jakby ktoś mógłby w punktach podpowiedzieć co brać pod uwagę, byłoby to dla mnie bardzo pomocne.

Powrót