Powieść na podstawie legend i faktów historycznych

• Autor wątku Autor wątku Danzab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danzab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Długo już szukam pełnej odpowiedzi ale niestety ciągle mam wątpliwości. Może tutaj ktoś mi pomoże :)

Piszę powieść na podstawie Legend Arturiańskich czyli król Artur, Merlin i inni. Jak wiadomo legendy te związane są też mniej lub bardziej z faktami historycznymi. W dodatku jeśli chodzi o pochodzenie legend o Arturze i słynnym magu, jest tutaj nadal wiele domysłów itd. Koniec końców, jak to wszystko się ma do praw autorskich?
Za wszelką pomoc dziękuję :)

SKoro piszesz NA PODSTAWIE i to jeszcze takich tekstw, któch określenie autora jest de facto niemożliwe, to nie widzę przeszkód :)

Ps. Jak skończysz to powiedz gdzie można kupić, chętnie przeczytam :D:D:D

Postaram sie pamiętać jak dojdzie co do czego. :)
Tak więc inni którzy wykorzystują legendy o Arturze również mogą bez zezwolenia jakiegokolwiek? Tak samo odnośnie innych postaci z tych legend?

Wikipedia mowi: (:))

"Najstarsze literackie zapisy legend arturiańskich pochodzą z VII wieku.

Legendy arturiańskie pozostają istotnym elementem kultury do dnia dzisiejszego. Do postaci i motywów legend arturiańskich chętnie sięga kultura popularna, na skutek czego cały czas powstają ich nowe wersje i interpretacje."

Wiec rozumiem że mogę z tego czerpać do woli?

Danzab napisał:
... Tak więc inni którzy wykorzystują legendy o Arturze również mogą bez zezwolenia jakiegokolwiek? Tak samo odnośnie innych postaci z tych legend? ...
Używając amerykańskiego określenia, wszystkie te treści znajdują się od dawna w domenie publicznej. Każdy może z niej czerpać dowolnie.

W takim razie dziękuję za Wasze odpowiedzi i pozdrawiam :)

Powrót