powód w restrukturyzacji - kogo pozwać?

• Autor wątku Autor wątku boruurob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boruurob

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Kupiłem jakiś czas temu laptopa w sklepie K....nik. Po nieudanej reklamacji złożyłem pozew do sądu przeciw K...nik S.A. Pozew został odrzucony. Okazało się, że kilka miesięcy wcześniej otwarto postępowanie sanacyjne wobec tej spółki i wyznaczono zarządcę, firmę Z... F....
[......]
Chciałbym jeszcze raz złożyć pozew. Kto ma być wpisany w pozwie jako pozwany?
Z..... - jak wynika z komunikatu na podanej wyżej stronie?
czy
Z..... - jako główna siedziba spółki?

W jaki sposób powinienem sformułować uzasadnienie? np. mam napisać, że kupiłem komputer od pozwanego? Przecież kupiłem w K......nik a nie w ZF. Jak formułować poszczególne zdania? P
Może na początku uzasadnienia opisać kwestię zarządcy i spółki i potem już tylko pisać wszędzie "k.....nik"
Czy może lepiej po wstępnym wyjaśnieniu kwestii zarządcy pisać po prostu "pozwany" ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A dlaczego chcesz jeszcze raz składać pozew, i to przeciwko nie-dłużnikowi? Na jakiej podstawie twoja wierzytelność ma nie być objęta postępowaniem restrukturyzacyjnym?

po pierwsze to pomyliłem się w temacie! Miałobyc "pozwany w restrukturyzacji"

Chcę złożyć pozew ponieważ przy składaniu pierwszego pozwu pozwałem spółkę która była już w restrukturyzacji (nie wiedziałem o tym) i sąd ten pozew odrzucił. Więc nie ma zasądzonej wierzytelności.

Nadal nie odpowiedziałeś dlaczego chcesz pozwać podmiot, który nie jest dłużnikiem tylko zarządcą sanacyjnym (który nie "przejmuje" długów tylko przeprowadza czynności zmierzające do restrukturyzacji). I dlaczego twoja wierzytelność ma nie być objęta układem (i skąd to wiesz skoro że strony zarządcy wynika że dopiero jest sporządzany spis).

Wcześniej pozwałem sklep i pozew został odrzucony. Poniżej uzasadnienie, z którego wynika, że należy pozwać zarządcę (Chyba, że coś źle interpretuję)

I dlaczego twoja wierzytelność ma nie być objęta układem
ponieważ wierzytelność nie została zasądzona, więc jej nie ma?

boruurob napisał:
ponieważ wierzytelność nie została zasądzona, więc jej nie ma?
Nie potrzeba wyroku sądu, żeby wierzytelność istniała. Wręcz przeciwnie, musi ona istnieć (i być wymagalna) by Sąd mógł ją zasądzić.

Na twoim miejscu skontaktowałabym się z zarządcą i zapytała, czy twoja wierzytelność jest im znana i będzie ujawniona w spisie, albo ewentualnie poczekała do publikacji spisu.
Jeżeli wierzytelność nie będzie objęta postępowaniem, to pozew. IMO stroną pozwaną powinien być "K...k S.A. z siedzibą w Warszawie w restrukturyzacji, reprezentowany przez zarządcę restrukturyzacyjnego Z.F.(...)" albo "Z.F.(...) będący zarządcą restrukturyzacyjnym K...k.S.A (...) w restrukturyzacji" , ponieważ zobowiązanym nadal jest sklep, w którego imieniu obecnie działa zarządca (a roszczenie będzie zasądzone od spółki, bo zarządca nie odpowiada swoim majątkiem za zobowiązania podmiotu).
Ale nie możesz pozwać Z.F. bez wskazania jego roli jako zarządcy, bo podmiot ten nie jest twoim dłużnikiem i nie można zasądzić zapłaty tego roszczenia z majątku "osobistego" podmiotu będącego zarządcą restrukturyzacyjnym.

Vivecca napisał:
Nie potrzeba wyroku sądu, żeby wierzytelność istniała. Wręcz przeciwnie, musi ona istnieć (i być wymagalna) by Sąd mógł ją zasądzić.
Nie rozumiem, skąd ta wierzytelność ma istnieć? Z tego powodu, że wszcząłem reklamację i odstąpiłem od umowy z żądaniem zwrotu pieniędzy, tak? Jeżeli tak jest, to nie ma tu znaczenia, że sklep odmówił spełnienia żądań?

Na twoim miejscu skontaktowałabym się z zarządcą i zapytała, czy twoja wierzytelność jest im znana i będzie ujawniona w spisie, albo ewentualnie poczekała do publikacji spisu.
skontaktuję się.
...IMO stroną pozwaną powinien być "K...k S.A. z siedzibą w Warszawie w restrukturyzacji, reprezentowany przez zarządcę restrukturyzacyjnego Z.F.(...)" albo "Z.F.(...) będący zarządcą restrukturyzacyjnym K...k.S.A (...) w restrukturyzacji" ,
Ok rozumiem że to nie może być po prostu Z.F. , dzięki.
Wydaje mi się, że wg postanowienia sądu to chyba powinna być ta druga wersja jako strona pozwana czyli "Z.F.(...) będący zarządcą restrukturyzacyjnym K...k.S.A (...) w restrukturyzacji".
poniżej widać, że mimo iż pozew był złożony wobec spółki K...k S.A. to sąd rozpatrywał podmiot jako K...k S.A. w restrukturyzacji.

boruurob napisał:
Nie rozumiem, skąd ta wierzytelność ma istnieć? Z tego powodu, że wszcząłem reklamację i odstąpiłem od umowy z żądaniem zwrotu pieniędzy, tak? Jeżeli tak jest, to nie ma tu znaczenia, że sklep odmówił spełnienia żądań?

Twoje roszczenie wynika z zawartej umowy, od której złożyłeś odstąpienie. Odmowa sklepu nie oznacza od razu, że roszczenie nie istnieje, tylko że sklep nie chciał go dobrowolnie spełnić. W postępowaniu sądowym Sąd ustala, w oparciu o twoje twierdzenia i dowody oraz twierdzenia i dowody strony przeciwnej, czy udało Ci się wykazać że taka wierzytelność istnieje - czy została zawarta umowa, czy odstąpienie było skuteczne itp. Jeżeli z materiału dowodowego będzie wynikać, że roszczenie ci przysługuje - zostanie ono zasądzone. Jeżeli nie (np. odstąpienie było nieskuteczne) - zostanie oddalone. Wyrok sądu w takiej sytuacji nie "tworzy" nowej wierzytelności, ale niejako "potwierdza" jej istnienie i umożliwia ci jej dochodzenie w drodze przymusu (egzekucji komorniczej).

Ostatnia edycja:
Jeżeli jest więc to roszczenie na liście wierzytelności u zarządcy, to zarządca może ją spłacić bez dodatkowych aktywności lub może również odmówić i wtedy pozew, tak?

Myślicie, że poniższy podmiot wpisany w rubryce pozwany bedzie OK?
[....]

Firma [ta] ma siedzibę w Warszawie ale również ma odział w Poznaniu, który prowadzi tą restrukturyzację.

Pytanie czy pozew ma być złożony wobec spółki ZF z adresem Warszawskim czy Poznańskim i co za tym idzie do którego sądu powinien wpłynąć pozew, do Poznania czy Warszawy?
Rozumiem, że w obu przypadkach ma to być Sąd Rejonowy Wydział Cywilny?

hej, mogę prosić o pomoc w powyższym?

Znalazłem informację w imsig.pl "...zarządca złożył do akt niniejszej sprawy I uzupełniający spis wierzytelności, który można przeglądać w Czytelni Akt Sądu Rejonowego Poznań-Stare Miasto w Poznaniu"
Czy jest szansa aby taki spis znaleźć gdzieś w Internecie? Czy muszę jechać do Poznania?

Powrót