powództwo cywilne a 335 kpk

• Autor wątku Autor wątku dementii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dementii

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 724
witam,
Mam małą wątpliwość. Jak prokurator złożył wniosek w trybie 335 kpk, to nie powinno stanowić przeszkody złożenie powództwa cywilnego na rozprawie przed rozpoczęciem przewodu? Wówczas sąd jeśli uzna, że są podstawy do rozpatrzenia powództwa, to winien pominąć wniosek z 335 kpk i normalnie wydać wyrok skazujący w którym uwzględni/oddali/lub pozostawi bez rozpoznania powództwo cywilne.

Czy mój tok myślenia jest prawidłowy ;)?

Oczywiście znając życie, Sąd na dzień dobry "podziękuje" za pozew i skieruje powoda na drogę procesu cywilnego.
--
dementii

dementii napisał:
Mam małą wątpliwość. Jak prokurator złożył wniosek w trybie 335 kpk, to nie powinno stanowić przeszkody złożenie powództwa cywilnego na rozprawie przed rozpoczęciem przewodu?

Na marginesie można zaznaczyć, że najpierw sprawa trafi w Sądzie na posiedzenie a nie na rozprawę. na tym posiedzeniu jak najbardziej można złożyć pozew adhezyjny.

winien pominąć wniosek z 335 kpk

Tylko wówczas jeżeli uzna że okoliczności sprawy budzą wątpliwości.
Sąd może także pozostawić powództwo bez rozpoznania (np. na podstawie art. 415 § 3 k.p.k.).

oczywiście , że na posiedzenie z rozpędu napisałem rozprawę.
thx za odpowiedź.
--
dementii

BTW: Jeśli sprawa kwalifikuje się na art. 46 k.k. to wybrałbym raczej tę instytucję, a nie powództwo cywilne.

Powrót