powołanie do spadku i oświadczenia

• Autor wątku Autor wątku Grigorij1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grigorij1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry.

Mam w posiadaniu testament notarialny po mojej cioci(siostra matki).
Jestem jako jedyny powołany do spadku.
Ustaliłem krąg spadkobierców ustawowych, którymi są moja matka i zstępni trójki nieżyjącego rodzeństwa spadkodawczyni. Dodam jeszcze że rodzice mąż spadkodawczyni nie żyją i nie miała dzieci.
Od chwili otwarcia spadku upłynęło już 6 miesięcy.Zarówno ja jak i pozostali spadkobiercy ustawowi nie składali oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku. Z tego co wyczytałem oznacza to że przyjąłem spadek wprost z pełna odpowiedzialnością za ewentualne długi. Testament nie został jeszcze otwarty i odczytany. Zamierzam złożyć jeden wniosek o otwarcie testamentu i stwierdzenie nabycia spadku.
Moje wątpliwości są następujące:

1.Czy obecność pozostałych spadkobierców ustawowych na tym postępowaniu będzie obowiązkowa? Czy ich niezainteresowanie sprawa będzie miało jakiś wpływ na bieg sprawy?

2. Czy spadkobiercy ustawowi(nie wszyscy wiedza o istnieniu testamentu) są obowiązani w toku postępowania złożyc takie oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku?

3. Czy w przypadku kiedy spadkobierca ustawowy-uczestnik postepowania który deklaruje wprost że nie chce mieć z tym nic wspólnego i chce przez innego uczestnika złożyś stosowne oświadczenie może to uczynić w tej formie?
4. Czy uczestnicy mogą mieć jakieś roszczenia co do spadku (odpada zachówek-dalekie pokrewieństwo)?

Wnioskodawca w sprawie będzie moja matka(siostra zmarłej i spadkobierca z ustawy). Ze względu na zły stan zdrowia matka chce powołac w formie odrecznej pisemnej pełnomocnika-swojego wnuka. Z tego co mi wiadomo wnioskodawca musi złozyc oświadczenie w myśl 671 k.p.c.

5. Czy w tej sytuacji jej pełnomocnik będzie w prawie złozyć takie oświadczenie czy potrzebna specjalna forma pełnomocnictwa?

6. Czy ja spadkobierca z ustawy mogę również ustanowić pełnomocnika -siostrę która złoży w moim imieniu oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku?

Dziękuję za wszelka pomoc

Błąd w pytaniu 6. Chciałem napisać spadkobierca na mocy testamentu

Niby dlaczego twoja matka ma być wnioskodawcą?

Skoro posiadasz testament składasz wniosek - zapewnienie spadkowe i wio....
chyba, iż nie jesteś pewien o istnieniu innych testamentów.

Ich zainteresowanie nie ma generalnie wpływu na przebieg sprawy, chyba że podniosą zarzut nieważności testamentu.

We wniosku ujmujesz że nie składano oświadczenia o przyjęci bądz odrzuceniu spadku , nie zawierano umów dotyczących spadku, nikt nie został uznany za niegodnego dziedziczenia, nie został sporządzony notarialny akt poświadczenia dziedziczenia oraz że w skład nie wchodzi gospodarstwo rolne.

Pozostałe pytania niepotrzebnie komplikują prostą sprawę.

Chce poprosic matkę aby była wnioskodawca poniewz przebywam za granica.
Udzieliłem notarialnego pełnomocnictwa mojemu siostrzeńcowi, który dowiedział się ze nie może byc moim pełnomocnikiem procesowym ze względu na dalsze pokrewieństwo. Siostra odmówiła mi pomocy
Wydaje mi się że wnioskodawca musi złozyc zapewnienie spadkowe.
Dlatego chcę aby matka złozyła wniosek. Ona tez ma interes prawny bo jest w gronie spadkobierców którzy dziedziczyli by z ustawy.Tylko, że i tu jest problem z uwagi na problemy zdrowotne matki. Matka chce udzielic pełnomocnictwa wnukowi mojemu siostrzeńcowi. I tak to wygląda.

Dziękuje za zainteresowanie problemem.

Z pełnomocnictwem nie ma problemu można go udzielić (wnuk), lecz zapewnienie musi złożyć sama.

Powrót