powrot babci do polski po 25 latach

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Wczoraj zmarl mój dziadek który razem z babcia od 25 lat zyja sami w Niemczech. Moja babcia teraz jest sama i chcemy ja sprowadzić w ciągu tygodnia do polski do mojej mamy. Ja mieszkam 200km od babci to pomoge jej wszystko zalatwic co trzeba. Tylko tutaj moje pytanie... Co musze zrobić ?
1. Ma swoja emeryture i teraz pewnie dostanie emeryture po dziadku. Jak to zrobić żeby ja dostawala w Polsce ? Czy Np.ja mogę jej to do polski wysylac.
2. Jak wygląda sprawa ubezpieczenia. Czy będzie normalnie podlegać pod nfz ? Co przedstawic w urzedach.
3. Wymeldowanie, oddanie mieszkania i sprawy z tym związane to pewnie w spoldzielni mieszkaniowej.
Jak cos jeszcze musze zrobić to bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziekuje...

To jest dosyc niebezpiecznie, bo skoro mieszka od 25 lat w Niemczech, to znaczy, ze duza czesc zycia przepracowala w Polsce i na mocy polsko-niemieckiej umowy z lat 70-tych przeliczono jej polski staz pracy na priorytetowych warunkach na niemiecki staz pracy. Jak wroci do Polski na stale, ten priorytetowy przelicznik wygasnie bezpowrotnie .

Radze pilnie, zeby przed wyjazdem skontaktowala sie z niemieckim "ZUSem" (Deutsche Rentenversicherung), oni jej na miejscu powiedza, czy i ile straci po przeniesieniu sie na stale do Polski.

Z ubezpieczeniem nie bedzie problemu, bedzie podlegac pod polski NFz, ale na warunkach polskich a nie niemieckich, a opieka zdrowotna w Polsce, hm, ja bym sie na to nie pisal.

Ja wiem jak opieka wygląda w Polsce... Ale jak juz mam jakoś jeszcze pożyć to moze jednak w gronie rodziny, a nie samej z pielęgniarkami dwa razy na dzien. Ciezko jej chodzic i tak normalnie funkcjonować. Ma juz 81 lat.
Jak bym byl pewien ze zabiorę ja do polski. To czy musze sie w tej sprawie zglosic do Rentenversicherung ?
I jak to przeniesc do tego nfz.

Oczywiscie, ze musisz to zglosic do Rentenversicherung, i raz jeszcze, ta niemiecka emerytura moze po przeprowadzce ulec bardzo znacznej redukcji, zeby potem nie bylo placzu i zgrzytania zebow

Przeniesienie do NFz bedzie trwalo minimum kilka tygodni, zadzwon do NFZ, to wszystko ci powiedza, na to sa przepisy unijne

a jak by babacia zameldowana byla w polsce i w niemczech to by dostawala tyle ile dostaje na niemieckie konto, a tylko ubezpieczenie przeniesc do NFZ ?

Nie liczy sie zameldowanie, tylko faktyczny staly pobyt. Przeniesienie ubezpieczenia do Polski jest mozliwe tylko w przypadku przeniesienia stalego pobytu do Polski, taki przekret nie przejdzie, ze emerytura w jednym kraju a ubezpieczenie w innym

ok bardzo Ci dziekuje. Dowiem sie w poniedzialek co i jak i moze jeszcze tutaj popytam.

Nie opłaca się przenosić babci. Nie będziesz w stanie zapewnić jej opieki takiej jak ma w niemczech. I naprawdę sporo straci z emerytury po przenosinach.

modoc napisał:
Nie opłaca się przenosić babci.
bobej napisał:
Ale jak juz mam jakoś jeszcze pożyć to moze jednak w gronie rodziny, a nie samej z pielęgniarkami dwa razy na dzien. Ciezko jej chodzic i tak normalnie funkcjonować. Ma juz 81 lat.
Chyba jednak może się opłaca.

Powrót