Powrót do Polski vs Urząd Skarbowy

• Autor wątku Autor wątku ml777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

ml777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Obecnie mieszkam i pracuję w Anglii, mam rezydencję podatkową w Anglii. Planuje powrót do Polski w sierpniu 2025 i chciałem Was poprosić o informacje w kwestii rozliczenia z polskim urzędem skarbowym.

Porównywałem informacje na różnych stronach internetowych, ale nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi, stąd ten post :)

Pracuję legalnie, płacę podatki w UK, mam wszystkie payslipy (odcinki wypłat) dokumentujące wysokość osiąganych dochodów.
Polska i UK (przed wyjściem z Unii) miały umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania i nie jestem w 100% pewien jak teraz to wygląda.

Większą cześć roku kalendarzowego 2025 spędzę w UK (ponad 7 miesięcy), pozostałe niecałe 5 miesięcy w Polsce.

Pytanie nr1:
Czy w Polsce będę musiał zapłacić jakiś podatek od moich dochodów w UK? Jeśli tak, to czy możecie podesłać link do jakiejś rzetelnej strony, gdzie jest to wyjaśnione w ludzkim języku :)

Pytanie nr2:
Jeśli w Polsce, np. w październiku 2025 zacznę pracę, to czy wpłynie to w jakiś sposób na rozliczenie moich dochodów z UK, czy może po prostu jest jakiś wyjątek w polskich przepisach, że jak nie osiągnę żadnych dochodów w Polsce do końca grudnia 2025, to będą miały zastosowanie jakieś specyficzne zasady, itp.

Dziękuję z góry za odpowiedź/pomoc i pozdrawiam,
Mariusz

Powrót