Powrót do pracy na poprzednim stanowisku po uzyskaniu prawa do renty

• Autor wątku Autor wątku dziowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zwracam się do społeczności forum o pomoc w rozwikłaniu wątpliwości w działaniach na linii pracodawca-pracownik w opisanej poniżej mojej historii.

We wrześniu 2024 poważnie zachorowałem i w związku z hospitalizacjami i leczeniem przebywałem nieprzerwanie na zwolnieniu lekarskim, do którego prawo wygasło 14 lutego 2025. Następnie złożyłem wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, którego mi nie przyznano, jednocześnie orzekając od dnia 15 lutego 2025 moją całkowitą niezdolność do pracy z prawem do renty z tego tytułu. Odwołałem się od decyzji odnośnie świadczenia, ale pierwsze orzeczenie o niezdolności do pracy utrzymano. Koniec końców, zdecydowałem się złożyć wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy i otrzymałem świadczenie, z decyzją z końca lipca 2025.

W czasie od zakończenia prawa do przebywania na zasiłku chorobowym (14/02/2025) pracodawca nie zakończył ze mną stosunku pracy, ale utrzymywał mnie w stanie "nieobecność usprawiedliwiona bez prawa do wynagrodzenia" w nadziei, że niebawem wrócę.

Pod koniec lipca 2025 poinformowałem pracodawcę i dział kadr, że chciałbym wrócić do pracy z dniem 1 września 2025, na co pracodawca wyraził zgodę. Pracodawca miał ode mnie informację, jaki jest mój status (renta), co nie stanowiło dla niego problemu. Jako konieczne do powrotu do pracy, około połowy sierpnia, przeszedłem badania kontrolne i okresowe w medycynie pracy i dostałem dopuszczenie do wykonywania pracy na uprzednio zajmowanym stanowisku.

W październiku 2025 dział kadr zwrócił się do mnie o przekazanie mu mojej decyzji o rencie, jak mnie poinformowano, do zgłoszenia mnie w odpowiedni sposób w ZUS.

Niedługi czas potem, rzeczony dział kadr poinformował mnie, że powinienem ponownie przejść badania medycyny pracy, co wywołało moje zdziwienie. Zapytałem, z jakiego tytułu mam ponownie wykonać badania i uzyskałem odpowiedź, że wcześniej kadrowcy nie mieli ode mnie decyzji o rencie, a skoro teraz ją dopiero ode mnie otrzymali to wg firmowego prawnika powinienem badania wykonać jeszcze raz. Dodam na koniec, że w czasie kiedy zgłaszałem chęć powrotu do pracy i informowałem o moim statusie pytałem, czy chcą ode mnie decyzję od ZUS i otrzymałem odpowiedź, że nie jest im to potrzebne.

Przepraszam, za przydługą historię, ale konieczna była do zadania Wam następujących pytań:

Czy do zgłoszenia pracownika do ZUS z odpowiednim kodem (w moim przypadku rencisty całkowicie niezdolnego do pracy) potrzebna jest pracodawcy decyzja o przyznaniu renty? Jeśli tak, to na podstawie jakiego paragrafu?

Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu (decyzji) w w/w okolicznościach?

Czy skoro przeszedłem badania medycyny pracy, zostałem do pracy dopuszczony, to czy fakt dostarczenia decyzji o rencie do pracodawcy rzeczywiście powoduje konieczność wykonania ponownie badań medycyny pracy? Jeśli tak, to jakie przepisy to definiują?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i reakcję na przedstawioną sytuację problemową.

Powrót