Powrót do pracy po 182 dniach a inna choroba

• Autor wątku Autor wątku slawo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Przez ostanie 182 dni przebywałam na zwolnieniu lekarskim spowodowanym ciężką chorobą. Zakończyłam leczenie i powinnam wrócić do pracy lecz okazało się iż muszę poddać się operacji na zupełnie inną chorobę . Termin ten będzie wypadał tuż po moim planowym powrocie do pracy. Mam jeszcze możliwość wykorzystania urlopu . Chodzi mi o to czy musi być jakaś przerwa między zwolnieniami lekarskimi ( dzień np urlop? ) abym nie została wysłana na zasiłek rehabilitacyjny.

Tak musi być powrót do pracy i uzyskać zdolność do pracy potwierdzona zaświadczeniem od lekarza medycyny pracy.

Ale czy musi to być 60 dni w pracy czy wystarczy kilka dni pracy bo nie mogę przełożyć operacji?

slawo123 napisał:
muszę poddać się operacji na zupełnie inną chorobę
W tym przypadku przy innej jednostce chorobowej i uzyskaniu zdolności do pracy, może być kilka dni.

Po uzyskaniu zdolności do pracy po 181 dniach wykorzystałam 22 dni urlopu zaległego i pracowałam przez 28 dni. niestety w wyniku zwykłego przeziębienia musiałam iść na zwolnienie lekarskie 6 dni. Pracodawca twierdzi że nie może mi zapłacić za to a przecież to zupełnie inna choroba nie związana z tą na którą przebywałam 181 dni na zwolnieniu lekarskim.

slawo123 napisał:
Pracodawca twierdzi że nie może mi zapłacić
Napisz pismo do pracodawcy o wypłatę wynagrodzenia bądź zasiłku chorobowego za 6 dni niezdolności do pracy. Poproś o odpowiedź i uzasadnienie na piśmie - pismo w 2 egz. /jeden potwierdzony dla Ciebie/.
Do tego pisma mogłabyś załączyć od lekarza zaświadczenie, że ostatnia choroba nie ma związku z poprzednią.
Czy w 2021 r. pracodawca wypłacił 33 dni wynagrodzenia chorobowego?
Podaj datę poprzedniego chorobowego....od....do....

Ostatnia edycja:
Powrót