D
dziaracz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam.
Sprawa dość nietypowa i jak na moje oko trudna.
Mam ciotkę mieszkającą w UK. Jest to osoba dość leciwa która mieszka tam 63 lata a dodatkowo niedawno została sama (śmierć współlokatora).
Otrzymuje ona emeryturę od państwa UK wypracowaną właśnie w tym kraju.
Nie posiada ona niestety aktualnego paszportu ani żadnego innego dokumentu świadczącego o jej tożsamości.
Chciałbym pomóc jej wrócić do Polski i zapewnić opiekę .
Z miesiąca na miesiąc ciocia staje się coraz bardziej uzależniona od dobrej woli sąsiadów. Nie chciałbym aby resztę życia spędziła w tamtejszym domu opieki.
Od czego zacząć kwestię przeprowadzania cioci do Polski?
Jakie sprawy załatwiać w urzędach?
Czy napisanie w UK pełnomocnictwa na moją osobę ( u adwokata) spowoduje że będę mógł osobiście zajmować się wszystkimi sprawami związanymi z dokumentami, emeryturą, sprzedażą mieszkania które jest jej własnością.?
Czy do przeprowadzki potrzebny jest aktualny paszport?
Jeśli tak to czy mogę osobiście jako pełnomocnik załatwić tą sprawę , czy musi się ona osobiście fatygować do konsulatu ??
Jeśli załatwię pełnomocnictwo to czy będzie one na tyle "ważne " żebym to ja mógł jako pełnomocnik sprzedać jej dom , gdy ona już będzie w Polsce??
Wysłałem maila do konsulatu w UK ale już minął jakiś czas i odzewu nie ma.
Liczę na pomoc w tej sprawie gdyż lat cioci nie ubywa.
pozdrawiam
Arek.
Sprawa dość nietypowa i jak na moje oko trudna.
Mam ciotkę mieszkającą w UK. Jest to osoba dość leciwa która mieszka tam 63 lata a dodatkowo niedawno została sama (śmierć współlokatora).
Otrzymuje ona emeryturę od państwa UK wypracowaną właśnie w tym kraju.
Nie posiada ona niestety aktualnego paszportu ani żadnego innego dokumentu świadczącego o jej tożsamości.
Chciałbym pomóc jej wrócić do Polski i zapewnić opiekę .
Z miesiąca na miesiąc ciocia staje się coraz bardziej uzależniona od dobrej woli sąsiadów. Nie chciałbym aby resztę życia spędziła w tamtejszym domu opieki.
Od czego zacząć kwestię przeprowadzania cioci do Polski?
Jakie sprawy załatwiać w urzędach?
Czy napisanie w UK pełnomocnictwa na moją osobę ( u adwokata) spowoduje że będę mógł osobiście zajmować się wszystkimi sprawami związanymi z dokumentami, emeryturą, sprzedażą mieszkania które jest jej własnością.?
Czy do przeprowadzki potrzebny jest aktualny paszport?
Jeśli tak to czy mogę osobiście jako pełnomocnik załatwić tą sprawę , czy musi się ona osobiście fatygować do konsulatu ??
Jeśli załatwię pełnomocnictwo to czy będzie one na tyle "ważne " żebym to ja mógł jako pełnomocnik sprzedać jej dom , gdy ona już będzie w Polsce??
Wysłałem maila do konsulatu w UK ale już minął jakiś czas i odzewu nie ma.
Liczę na pomoc w tej sprawie gdyż lat cioci nie ubywa.
pozdrawiam
Arek.