Powrót na zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku dzusta83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzusta83

Użytkownik
Odpowiedzi
194
Proszę o pomoc. Mam pytanie jak wygląda sytuacja z powrotem na zasiłek. Pobieralam zasiłek pare dni i znalazłam sobie pracę. Chciałabym się teraz zwolnić mam miesięczne wypowiedzenie i wobec tego mam pytanie czy dostanę odrazu zasiłek? Od 12 stycznia 2017 do 8.01.18 3/4 etatu A od 9 stycznia pół etatu do nadal

To już nie będzie traktowane jako "powrót na zasiłek". Kontynuacja jest wtedy, gdy w trakcie pobierania zasiłku, wyrejestrowanie z powodu podjęcia pracy wystąpi na okres krótszy niż 365 dni.
W przypadku zatrudnienia trwającego ponad rok, urząd ponownie będzie sprawdzał, czy spełniasz warunki uzyskania prawa do zasiłku. Jeśli otrzymywałaś co najmniej minimalne wynagrodzenie, to zasiłek będzie przysługiwał, ale dopiero po 90 dniach od daty rejestracji. Po 90 dniach, dlatego że to Ty wypowiadasz umowę.

Ale może mi się zasiłek dla bezrobotnych nie być przyznany? Bo miałam umowę nax3/4

A w up mówiła mi że jak rozwiążą umowę to wracam na kontynuację zasilku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wymiar etatu nie ma znaczenia. Liczy się wysokość wynagrodzenia.

A kiedy się wyrejestrowałaś?

Chyba 11 stycznia 2017 brałam ok tyg zasilek
gośćforum123 napisał:
Wymiar etatu nie ma znaczenia. Liczy się wysokość wynagrodzenia.
Jeżeli się pracuje na mniejszy etat np 3/4 To nie trzeba dłużej pracować 1.5 roku?

Nie. Nie ma takiego przepisu.

Podstawowym warunkiem jego otrzymania jest pozostawanie w stosunku pracy przez co najmniej rok w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestracje w Powiatowym Urzędzie Pracy (PUP), oraz pobieranie za tą pracę co najmniej minimalnego wynagrodzenia,

Tak, podstawowym warunkiem otrzymania zasiłku jest rok pracy w badanym okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację. Nie oznacza to, że w przypadku pracy w niepełnym wymiarze można przepracować półtora roku i otrzymać zasiłek.

gośćforum123 napisał:
Tak, podstawowym warunkiem otrzymania zasiłku jest rok pracy w badanym okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację. Nie oznacza to, że w przypadku pracy w niepełnym wymiarze można przepracować półtora roku i otrzymać zasiłek.
To mimo tego nie dostanę zasiłku jak się sama zwolnią?

Jeśli spełniasz warunki: rok pracy z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, dostaniesz.

Sposób rozwiązania umowy wpływa na to kiedy otrzymasz zasiłek. W przypadku, gdy to pracownik wypowiada umowę, zasiłek przysługuje po 90 dniach od daty rejestracji i wypłata o te 90 dni ulega skróceniu.

Powrót