powrot na zasilek

• Autor wątku Autor wątku karolacv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolacv

Zbanowany
Odpowiedzi
240
Bylam zarejestrowana jako osoba bezrobotna z prawem do zasilku od chwili rejestracji (przedlozylam w UP swiadectwo pracy ze przepracalowalam na pelny etat przynajmniej 12msc w przeciagu ostatnich 18 msc)
Po tym fakcje po 2 tyg podjelam zatrudnienie na zlecenie (poinformowalam UP o podjeciu zatrudnienia i zostalam wyrejestrowana). Jednak po. Astepnych dwoch tygodniach zlozylam wyp. Umowy zlecenia (zleceniodawca przyjal i pokwitowal przyjecie wypowiedzenia.
... Czy teraz jak bede chciala wrocic na zasilek wystarczy pokazac umowe zlecenie + wypowiedzenie (a wiec to iz umowa zostala zakonczona) czy potrzebne jest jakies kolejne zaswiadczenie od zleceniodawcy (kc nie przewiduje aby zleceniodawca wydal takie zaswiadczenie, i czy UP ma podstawy prawne aby tego typu dokumenty zadac? Majac na uwadze iz pracowbik ma swiadectwp pracy o ktorym na wstepie?

Ustawa z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
art. 125a ust. 3. "Płatnik składek jest zobowiązany do wystawienia zaświadczenia o wysokości przychodu stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, wypłaconego za okresy, za które przychód ten przysługuje, a także o wysokości wypłaconych wynagrodzeń za czas niezdolności do pracy, świadczeń i zasiłków oraz innych należności, o których mowa w art. 15 ust. 3."
i dlatego zaświadczenie powinno byc:)
ale... w dniu rejestracji powinna wystarczyć umowa + druk rozwiazania. Najwyzej bedziesz wezwana w celu uzupełnienia braków w terminie 7 dni (i tutaj się kłania KPA).
Najlepiej zarejstrować się w terminie 14 dni od rozwiązania umowy, wtedy masz pewność ze bedzie kontynuacja zasiłku który pozostał z poprzedniej rejestracji

j-ms napisał:
ale... w dniu rejestracji powinna wystarczyć umowa + druk rozwiazania. Najwyzej bedziesz wezwana w celu uzupełnienia braków w terminie 7 dni (i tutaj się kłania KPA).

a gdyby umowa zlecenie była zawarta np na 2 tygodnie i sama się zakończyła to wystarczy taką umowę pokazać w UP czy również potrzebne zaświadczenie przy powrocie na zasiłek ?

(tak jak wspomniałem powyżej podpisałem umowę zlecenie na 3 miesiące lecz po 2 tygodniach wypowiedziałem umowę)
- lecz w miedzy czasie gdy umieściłam ten post w forum (zleceniodawca przysłał mi nową umowę zlecenie obejmującą ten czas który przepracowałam tak jakby była zawarta na ten czas który przepracowałam od dnia podpisania do dnia wypowiedzenia

karolacv napisał:
a gdyby umowa zlecenie była zawarta np na 2 tygodnie i sama się zakończyła to wystarczy taką umowę pokazać w UP czy również potrzebne zaświadczenie przy powrocie na zasiłek ?

(tak jak wspomniałem powyżej podpisałem umowę zlecenie na 3 miesiące lecz po 2 tygodniach wypowiedziałem umowę)
- lecz w miedzy czasie gdy umieściłam ten post w forum (zleceniodawca przysłał mi nową umowę zlecenie obejmującą ten czas który przepracowałam tak jakby była zawarta na ten czas który przepracowałam od dnia podpisania do dnia wypowiedzenia
Powinna wystarczyć sama umowa. I tak zastanie sprawdzony okres podlegania pod ubezpieczenie w zusie

Powrót