Powrót po macierzyńskim a zmiana kontraktu.

• Autor wątku Autor wątku KRUPIER88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KRUPIER88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Czy ktoś może mi wyjaśnić,czy pracodawca może tak postąpić?
Sytuacja jest następująca.Ja wraz z żoną pracowaliśmy w dużej fabryce na jednej zmianie 4 dni pracy(Shift A) i kolejne 4 dni wolne(shift B), generalnie 7 lat(Kontrakt nie agencja).Żona zaszła w ciąże,bobas ma się dobrze i następuje powrót do pracy po macierzyńskim(po 10 miesiącach).No i tu zaczynaja się schody żona chciała pójść na popołudniową zmiane żebyśmy mogli na przemian zajmować się dzieckiem.Okazało się,że tam nie ma miejsc i musi wrócic na starą zmiane,czyli shift A lub na przeciwległy shift B.Z racji tego,że musimy na przemian wychowywać dziecko żona poszła na B shift.Praca ta sama stanowisko też tylko inna zmiana(dni wtedy kiedy ja mam wolne żona pracuje i odwrotnie).Po trzech tygodniach pracy na nowym shifcie przyszedł menager i stwierdził,że jeśli zmieniła shift z A na B to musi dostać nowy kontrakt.A w nowym kontrakcie automatycznie zabrali jej 5 dni urlopu i aneksy typu ,ze jak niema pracy to mogą wysyłac do domu.Czy pracodawca ma prawo takie coś zrobic tylko dlatego,że zmieniło się shift pracy?Przecież stawka ta sama stadnowisko to same etat ten sam tylko zmiana inna. Aha no i w kadrach jak wracała po macierzyńskim nikt jej nie poinformował,że zmiana shiftu wiąże się ze zmianą kontraktu.Menager o godzinie 17 wręczył nowy kontrakt i jutro oczekuje podpisanego w przeciwnym razie żona ma wrócić na stary shift.Z góry dziekuje za odpowiedzi. Prosze o porade.Co w tej kwesti możemy zrobic?

Powrót