Powrot z poza Schengen

• Autor wątku Autor wątku StaszkoZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

StaszkoZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Wracam spoza Schengen i nie jestem zaszczepiony. Ale moj lot bedzie sie odbywal na trasie Tajlandia - Niemcy i potem kolejny lot Niemcy - Polska.

Wg ustawy

4. Okres realizacji obowiązku odbycia kwarantanny, o którym mowa w § 2 ust. 2, 18 i 23, ulega skróceniu w przypadku uzyskania przez osobę przekraczającą granicę negatywnego wyniku testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2
wykonanego po przekroczeniu tej granicy w okresie 48 godzin, licząc od momentu jej przekroczenia. Obowiązek odbycia
kwarantanny uznaje się za zrealizowany z chwilą wprowadzenia negatywnego wyniku testu przez medyczne laboratorium
diagnostyczne wykonujące diagnostykę zakażenia wirusem SARS-CoV-2 do systemu teleinformatycznego, o którym mowa
w § 2 ust. 4 pkt 1.

5. Przepisu ust. 4 nie stosuje się do osoby przekraczającej granicę Rzeczypospolitej Polskiej, która rozpoczęła podróż
z terytorium
Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Indii albo Republiki Południowej Afryki. Okres realizacji obowiązku odbycia kwarantanny, o którym mowa w § 2 ust. 2, 18 i 23, przez osobę, o której mowa w zdaniu pierwszym, ulega
skróceniu w przypadku uzyskania przez tę osobę negatywnego wyniku testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2
wykonanego po przekroczeniu granicy Rzeczypospolitej Polskiej w okresie nie wcześniejszym niż 7 dni, licząc od momentu jej przekroczenia. Obowiązek odbycia kwarantanny uznaje się za zrealizowany z chwilą wprowadzenia negatywnego
wyniku testu przez medyczne laboratorium diagnostyczne wykonujące diagnostykę zakażenia wirusem SARS-CoV-2 do
systemu teleinformatycznego, o którym mowa w § 2 ust. 4 pkt 1.

I tutaj zastapiono te wymienione kraje wszystkimi krajami spoza Schengen.

w ust. 5 w zdaniu pierwszym wyrazy „Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Indii, Republiki Południowej
Afryki albo Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej” zastępuje się wyrazami „państwa
nienależącego do strefy Schengen lub niebędącego państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA) – stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym”;

I teraz mnie interesuje to pogrubione. która rozpoczęła podróż
z terytorium „państwa nienależącego do strefy Schengen"

Czy moja podroz rozpoczela sie w Tajlandi czy w Niemczech w takim przypadku?
I pytanie co to znaczy podroz? Bo dla jednego moga byc dwie podroze thai-niemcy i potem druga podroz niemcy-polska. A inny powie, ze to jest jedna podroz. Czy jest jakis okreslony w ustawie przedzial czasowy, ktory mowi kiedy konczy sie jedna podroz, a kiedy zaczyna kolejna? Jesli np przylece do Niemiec z Tajlandii jednego dnia a nastepnego dnia polece do Polski to na logike moja podroz rozpoczela sie w Niemczech, a co jesli przylece do Niemiec i za 2 godziny polece do Polski, to na logike tez moja podroz rozpoczela sie w Niemczech.
Najrozsadniejszym bylo by w ustawie napisac ze jesli w ostatnich x dniach bylo sie poza Schengen to kwarantanna i wtedy wszystko bylo by jasne.
A tak to nie jest jasne czy musze odbywac kwarantanne minimum 7 dni czy wytarczy zrobic test po powrocie w ciagu 48h i kwarantanna zostaje automatycznie sciagnieta.

Ostatnia edycja:
Powrót