K
k.kow
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Przed odejsciem na urlop macierzynski pracowala przez 3 lata jako niania dwojki dzieci w godz 8.30-19.00. Odchodzac na urlop macierzynski mialam ze swoja pracodawczynia ustna umowe, ze po uplywie 6 m-cy wracam do pracy, wraz ze swoim dzieckiem. Jednak bedac na urlopie moja sytuacja ulegla zmianie, a mianowicie dowiedzialam sie, ze moja pracodawczyni rowniez jest w ciazy, o czym ona niestety mnie nie poinformowala, mimo, ze w dniu kiedy odchodzilam na urlop, ona byla juz w trzecim miesiacu ciazy. Mimo moich wielu prob, nie odpowiadala na sms-y, telefony, maile. Po uplywie 9 m-cy mojego platnego urlopu macierzynskiego, moja pracodawczyni poinformowala mnie, ze teraz przysluguja mi 3 miesiace bezplatnego i bez konsultacji ze mna przyjela fakt, ze teraz wlasnie na takim urlopie jestem. Urlop nieplatny konczy mi sie 11 lipca wiec pojawia sie kolejny problem. Po rozmowie z pracodawca dowiedzialam sie, ze musze napisac wypowiedzenie, gdyz nie jestem w stanie wrocic do pracy na wczesniejszych warunkach, czyli na full-time 8.30-19.00. Moje dziecko jest alergikiem i nie toleruje laktozy dlatego wciaz staram sie karmic piersia. Zaproponowalam, ze moge wrocic na part-time 8.30-15.00, na co moja pracodawczyni, ze owszem, ale w godz 15.00-20.00, co z kolei uniemozliwia mi karmienie piersia.
Czy to ja powinnam napisac wypowiedzenie, czy tez powinnam zostac zwolniona przez mojego pracodawce ? Czy piszac wypowiedzenie nie strace prawa do zasilkow jakie przyslugiwalyby mi gdybym zostala zwolniona ? Czy przysluguja mi jakies zasilki ? Czy nalezy mi sie odprawa, urlop itp ? Czy to, ze w rodzinie mojej pracodawczyni pojawilo sie kolejne dziecko, juz nie zmienilo warunkow mojej pracy, ale nie z mojej winy ???
Musze napisac, ze nie posiadam pisemnego kontraktu ani umowy, ale przez 4 lata (lacznie z macierzynskim) bylam zarejestrowana i zatrudniona przez moja pracodawczynie, czego dowodem sa miesieczne payslip-y
Z gory dziekuje za pomoc
KK
Czy to ja powinnam napisac wypowiedzenie, czy tez powinnam zostac zwolniona przez mojego pracodawce ? Czy piszac wypowiedzenie nie strace prawa do zasilkow jakie przyslugiwalyby mi gdybym zostala zwolniona ? Czy przysluguja mi jakies zasilki ? Czy nalezy mi sie odprawa, urlop itp ? Czy to, ze w rodzinie mojej pracodawczyni pojawilo sie kolejne dziecko, juz nie zmienilo warunkow mojej pracy, ale nie z mojej winy ???
Musze napisac, ze nie posiadam pisemnego kontraktu ani umowy, ale przez 4 lata (lacznie z macierzynskim) bylam zarejestrowana i zatrudniona przez moja pracodawczynie, czego dowodem sa miesieczne payslip-y
Z gory dziekuje za pomoc
KK
Ostatnia edycja: