Powrót z zagranicy w ciąży

• Autor wątku Autor wątku prezess88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prezess88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Z dziewczyną Wróciliśmy właśnie z zagranicy, nie było nas w Polsce prawie 10 lat. Jej umowa o pracę w Irlandii wygasła z końcem roku. Ze względu na to, iż jest w zagrożonej ciąży podjęliśmy decyzję o powrocie do Polski. Tutaj chcemy urodzić i zostać, niemniej jednak z każdej możliwej strony napotykamy problem. Dziewczyna Nie ma ubezpieczenia, chciała samodzielnie wykupić ubezpieczenie natomiast w nfz wyliczyli jej,że muszę zapłacić prawie 9000zl żeby w ogóle moc się ubezpieczyć(!?!?!?). Nie moze zarejestrowac się jako bezrobotna ponieważ ma legalnie wynajmowane mieszkanie( na kredyt) które wyklucza ją z możliwości rejestracji. Co możemy zrobić i jakie świadczenia jej przysługują. Czy dobrym pomysłem byłoby wypowiedzenie najmu lokatorom i zarejestrowanie jej jako bezrobotna bez prawa do zasiłku? Jakie świadczenia jej przysługują teraz i po porodzie. Jakieś pomysły jak to rozwiązać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jako ciężarna ma zgodnie z prawem bezpłatną opiekę lekarska.

Szczerze powiedziawszy boimy się tej bezpłatnej opieki. Teoretycznie bezpłatna A w praktyce pewnie każdy od siebie będzie odbijał piłeczkę. Może założyć działalność gospodarczą i odprowadzać składki do czasu porodu, ma ktoś jakiś sensowny pomysł?

Wezcie slub i dopisz zone do swojego ubezpieczenia.

Jeżeli boisz się tej bezpłatnej opieki to o jakie "ubezpieczenie" pytasz?
Możesz przecież płacić za leczenie.

Po co ubezpieczenie skoro nie chcesz leczyć się na NFZ ?

Chodzimy prywatnie do lekarza, ale porod chcemy w publicznym szpitalu. Ubezpieczenie jest nam potrzebne do czegokolwiek. Co z tego, że jest zagwarantowana bezpłatna opieka kobiety ciężarnej w ustawie. Boimy się, że kiedy pójdziemy do lekarza, nie znajdzie on nas w systemie to zacznie się droga przez mękę. Papierologia, dzwonienie, załatwianie,a to zdrowie jest najważniejsze. Płacić za leczenie? Przecież po to chcemy się ubezpieczyć. Sami ewentualnie opłacić składki. W pierwszym poście to napisałem.

To czego ty chcesz?

Tu masz przepis:

Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych: do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo osoby posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu:

a) posiadające obywatelstwo polskie lub,

b) które uzyskały w Rzeczpospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, lub zezwolenie na pobyt czasowy.

Czego chcę... pomysłu, porady jak najszybciej się ubezpieczyć. Tylko tego. Chcieliśmy po prostu za własne pieniądze, ale po tym jak babka powiedziała nam żeby zapłacić 9000zl żeby W ogóle moc się ubezpieczyć to zwątpiłem. Przecież to chore. Szukam jakiegokolwiek najszybszego sposobu na jej ubezpieczenie, liczyłem, że ktoś ma jakiś ciekawy pomysł,żeby ja ubezpieczyć. Nie sądziłem, że to aż taki kłopot.

1. Dovrowonie oplacic. Ake to juz wiesz.
2. Isc do pracy/ zlecenie.
3. Slub i ubezpieczenie żony.

Jak nie chcecie korzystać z prawnie przyslugujacej bezplatnej opieki dla ciezarnej.

Zlecenie? Poczytam o tym, dzięki piękne za wszystkie podpowiedzi

Powrót