Powrót zza granicy i ponowna rejestracja ubezpieczonego

• Autor wątku Autor wątku milo2509
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milo2509

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, kilka lat temu wyjechałem za granicę w związku z czym wyrejestrowałem się z ZUS. Ze względu na otrzymywane alimenty byłem wówczas swoim własnym płatnikiem składek, teraz wróciłem do kraju i chciałbym ponownie się zarejestrować, zacząłem dłubać w ePłatniku, ale tam wszystko jest napisane takim enigmatycznym językiem, że nie za bardzo wiem co robię ani nawet czego szukać.

Z tego co wiem to przy dyskontynuacji w płatności składek, ZUS życzy sobie zapłacić za powstałą dziurę, ale nie mam pojęcia czy miałoby to zastosowanie w moim przypadku.

Jeśli znalazłaby się dobra dusza, która byłaby w stanie nakierować mnie w dobrą stronę - na co powinienem zwrócić uwagę żeby poprawnie się zarejestrować i jakie mogą być tego konsekwencje - będę niezmiernie wdzięczny.

Znalazłem dziś taką informację:

Okresy zamieszkiwania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w połączeniu z brakiem ubezpieczenia są traktowane jako okresy przerwy w ubezpieczeniu. Okresy ubezpieczenia odbyte w systemach zabezpieczenia społecznego innych państw Unii Europejskiej lub EFTA zostają zaliczone jako okresy ubezpieczenia i nie będą brane pod uwagę jako okres przerwy w ubezpieczeniu. Udokumentowania odbytych okresów ubezpieczenia zdrowotnego w systemach innych krajów UE lub EFTA następuje poprzez przedłożeniu formularza E 104, który przedstawia odbyte okresy ubezpieczenia lub zamieszkiwania z prawem do świadczeń w państwach członkowskich UE lub EFTA. Formularz E 104 wystawia instytucja kraju, w którym został odbyty okres ubezpieczenia. Za przerwę w ubezpieczeniu jest traktowany okres, którego początek jest liczony od utraty ostatniego udokumentowanego ubezpieczenia zdrowotnego w systemach zabezpieczenia społecznego państw UE lub EFTA, do dnia oznaczonego jako pierwszy dzień ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ.

Więc wygląda na to, że tę sprawę będę musiał rozwiązać na linii NHS - ZUS.

Zastanawia mnie jeszcze kilka kwestii... Na przykład, co jeśli podlegając obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnego z tytułu alimentów, przy powstaniu nieciągłości w ubezpieczeniu osoba zostanie zatrudniona na umowę o pracę. Co w takiej sytuacji zostałoby uznane za podstawę wymiaru składki za okres przerwy w ubezpieczniu - obecny dochód czy wysokość alimentów?

Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematem, to sprawa wygląda następująco.

W ePłatniku nie ma możliwości podania innej daty rejestracji do ubezpieczenia zdrowotnego niż od daty wyrejestrowania, natomiast w placówce ZUS mogą podać dowolną datę i wygląda na to, że biorą wszystko na słowo i nikt niczego nie sprawdza. Nie musiałem w żaden sposób udowadniać, że byłem ubezpieczony za granicą. Nie wykluczam, że te instytucje ubezpieczeniowe mogą się ze sobą na jakimś etapie skomunikować i zweryfikować prawdziwość tych danych, piszę po prostu jakie odniosłem wrażenie.

Co do przerwy w płatnościach składek - w przypadku istnienia obowiązku posiadania ubezpieczenia w danym okresie, traktuje się je po prostu jak zwłokę w płatnościach. Więc trzeba wygenerować deklaracje i opłacić te składki + odsetki za zwłokę.
Generalnie ich wysokość wynosi 9% dochodu, z którego tytułu podlegamy obowiązkowemu ubezpieczeniu, ale jest też dużo "jeśli A to B", więc wahania od tej kwoty mogą być spore.

To by było chyba na tyle, temat do zamknięcia.

Powrót