Powszechny Program Emerytalny

• Autor wątku Autor wątku latoeb2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

latoeb2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Firma, w której pracowałem przez kilka lat płaciła mi składki z tytułu PPE. Pracę zmieniłem, a nowa firma tego nie praktykuje. Zapytałem TU o mozliwość odzyskania składek i dostałem odpowiedź, że możliwe są tylko dwa rozwiązania : wypłata jak przejdę na emeryturę (mam 35 lat i nie jestem mundurowy) lub przelanie moich składek do innego PPE, o ile trafię na pracodawcę, który będzie się w to "bawić". Czy jest jakaś możliwość, żeby te składki odzyskać już teraz ?

możesz założyć sobie tzw Indywidualne Konto Emerytalne (zerknij od ustawy o IKE) i złozyć do TU wniosek o transfer środków na to konto . kasy nie odzyskasz do emerytury , chyba że zejdziesz z tego padołu to kasa trafi do osób przez ciebie upoważnionych.

A czy w grę wchodzą IKE w firmach innych niż ta, w której mam PPE ?

IKE nie ma nic współnego z PPE - te konta prowadzi się przez biura maklerskie, fundusze inwestycyjne itd.

Rozumiem, że jak podpiszę umowę o IKE np. w jakimś banku czy też biurze maklerskim to Towarzystwo Ubezpieczeniowe, w którym leżą pieniądze będzie musiało je przetransferować do IKE (na mój wniosek oczywiście) ?

Powrót